Adatvédelmi változások kavarhatnak be az androidos telefonokon
Fotó: Shutterstock

Androidos mobilod van? Erre készülhetsz

Biztonsági frissítést is kapnak a mobiltelefonok az Android 14 megjelenésével. Az új operációs rendszer meggátolhatja néhány régebbi alkalmazás telepítését. Mutatjuk a részleteket!


Adatvédelmi változások az androidos telefonokon

Több látványos változást hoz az Android 14 operációs rendszer megjelenése és telepítése a mobilkészülékeken. A telefonok biztonsági frissítéseket is kapnak, ami - bizonyos körülmények között - megakadályozhatja régebbi verziójú alkalmazások telepítését az Engadget szerint.

A kódváltoztatásokra hivatkozva a 9to5Google is arról ír, hogy az új rendszer blokkolhat néhány sideloadingot. Ez azt jelenti, hogy meggátolhatja egyes Play Store-ban nem elérhető applikációk telepítését és használatát. A tiltás leginkább azokra az appokra vonatkozhat, amelyek nem felelnek meg az Android 14 minimum elvárásainak. Legelőször a különösen régi alkalmazásokat blokkolhatja, majd a megfelelési küszöb az Android 6.0 rendszerkövetelményeinek lehet a minimális szintje.

A Play Store-ban az alkalmazásoknak kompatibilisnek kell lenniük legalább az Android 12-es követelményeivel, tehát külsős appokkal lehet gond. Azonban a 24.hu megjegyzi, hogy ez a funkció opcionális lesz. A célja a biztonság és az adatvédelem növelése, vagyis a rosszindulatú szoftverek kiszűrése. A döntés azért furcsa, mert sokan csak azért használnak androidos készülékeket, mert azok – az iOS-szal szemben – engedélyezik a hasonló sideloadingek telepítését.

Történetük egyik legrosszabb évét zárták a telefongyártók

Egyébként rendkívül rosszul teljesített tavaly a nemzetközi mobilpiac a Canalys elemzőcég éves jelentése szerint. Története egyik legrosszabb évét zárta, miután nagyjából 11 százalékkal csökkentek a globális szállítások. Éves alapon a legnagyobb esést az utolsó negyedév hozta: mintegy 17 százalékot zuhant a piac.

Összesen kevesebb mint 1,2 milliárd készüléket szállítottak a mobilgyártók világszinten. Az alacsonynak számító értéket az elemzők leginkább a globális makrogazdasági problémákkal magyarázzák. Az első három negyedévben elsősorban az alsó- és középkategóriás készülékekre esett vissza a kereslet, amíg a negyedik negyedévben a felsőkategóriát jellemezte a gyengülés.

Nem minden mobilgyártó búslakodhat

A problémák ellenére csúcsokat döntött az Apple a negyedik negyedévben. Azon kívül, hogy sikerült visszaszereznie a piacvezető helyét, a valaha volt legmagasabb piaci részesedést (25 százalék) hozták neki az utolsó hónapok.

Az amerikai gyártót a dél-koreai Samsung követte (20 százalékkal) az előző negyedévben, viszont éves összesítésben ők állnak az első helyen. Mögöttük ismét a harmadik lett a Xiaomi (11 százalék a Q4-ben), de összességében csökkent a piaci részesedése. A negyedik helyen az OPPO állt 10 százalékkal, valamint az ötödiken a vivo zárta az évet 8 százalékkal.

A gyártók 2023-ban egy jóval óvatosabb hozzáállást fognak tanúsítani, előtérbe helyezve a profitábilitást és a piaci részesedésük védelmét, ennek érdekében csökkentenek majd költségeiken. Utóbbi szemponthoz fontos lesz az erős partnerkapcsolatok kiépítése és fenntartása is

– véli a Canalys kutatási elemzője.

The Conversation

Ne hagyd ki!