Szoftver új funkció helyesírás autocorrect
Photo by Christin Hume on Unsplash

Végre van helyesírás-ellenőrző a Notepadben is

Új funkciókat kapott a Notepad. Ellenőrzi a begépelt vagy beillesztett szöveg helyesírását, és autocorrect funkcióval is rendelkezik, azaz automatikusan javítja a vélt elgépeléseket, nyelvtani hibákat.


1983-ban mutatták be, azóta is az egyik legegyszerűbb és gyors jegyzetelésre használt szövegszerkesztő, a Notepad, magyarul Jegyzettömb. Windows 11-en már elérhető a legújabb frissítése, amely ellenőrzi a helyesírást, és autocorrect funkcióval is rendelkezik - írja a 24.hu.

Így működik

Ahogyan a Wordben, a program piros aláhúzással jelzi, ha valami probléma van a begépelt szóval. A javítás ugyanakkor körülményesebb, ugyanis amíg a Wordnél a jobb gomb lenyomásával rögtön megjelennek a (szoftver által korrektnek vélt) helyes írásmódok, addig a Jegyzettömb esetében a legördülő menüből külön ki kell választani a helyesírás (spelling) menüpontot és úgy válik láthatóvá az opciókat tartalmazó lista.

Az autocorrect működése hasonló, mint például mobilon: amennyiben be van kapcsolva a helyesírás, úgy a szoftver automatikusan az általa helyesnek vélt verzióra javítja az általunk begépelt és helytelennek vélt szavakat.

Mi is az a Notepad?

Aki még nem használta: A Notepad az egyik legegyszerűbb szövegszerkesztő alkalmazás, ami a Windows 1.0 óta (1985 óta) minden Microsoft Windows verzióban megtalálható. A program egyik kedvelt funkciója, hogy ha egy formázott forrásból (weblap, Word dokumentum stb.) másolunk szöveget, akkor az összes formázást eltávolítja, és csak a szöveg marad meg, és ezt továbbra is formázás nélkül lehet tovább másolni. Képes alapvető szövegszerkesztési funkciókra, például keresés, csere, dátum-idő beszúrása, de formázásra, kiemelésre nem.


Ne hagyd ki!