A kommunikáció egyirányú, a növény a nanotechnológia segítségével küld üzeneteket a kutatóknak a talajban található nitrogéntartalmú vegyületekről.


A Bostonban található Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szenzorokká, érzékelőkké alakították át egy kísérleti spenótültetvény növényeit. A rendszer úgy működik, hogy növény gyökerei észlelik a talajban, a talajvízben jelen lévő nitrogénvegyületeket (ezek több robbanóanyagban is előfordulnak) amelyekről azután a leveleikben lévő szén nanocsövek segítségével jeleket adnak le. Ezeket a jeleket egy infravörös kamera fogja be, amely a kapott üzenetről emailben értesíti a kutatókat -írta az Euronews.

A kísérlet annak az átfogó kutatásnak az egyik eleme, amelyben a tudósok a növényektől kapott információk alapján megpróbálják nyomon követni a környezeti változásokat.


The Conversation

Friss

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!