A kommunikáció egyirányú, a növény a nanotechnológia segítségével küld üzeneteket a kutatóknak a talajban található nitrogéntartalmú vegyületekről.


A Bostonban található Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szenzorokká, érzékelőkké alakították át egy kísérleti spenótültetvény növényeit. A rendszer úgy működik, hogy növény gyökerei észlelik a talajban, a talajvízben jelen lévő nitrogénvegyületeket (ezek több robbanóanyagban is előfordulnak) amelyekről azután a leveleikben lévő szén nanocsövek segítségével jeleket adnak le. Ezeket a jeleket egy infravörös kamera fogja be, amely a kapott üzenetről emailben értesíti a kutatókat -írta az Euronews.

A kísérlet annak az átfogó kutatásnak az egyik eleme, amelyben a tudósok a növényektől kapott információk alapján megpróbálják nyomon követni a környezeti változásokat.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!