A különböző bemeneti színek más funkciókat takarnak
black and white USB data cables
Photo by Hal Gatewood on Unsplash

Egyáltalán nem mindegy, milyen színű USB-portot vásárolsz

Technológiai eltérésre utalnak a USB-portok bemeneti színei. A különböző színezés eltérő adatátviteli és töltési funkciókat jelöl. Mutatjuk, hogyan igazodhatsz el a portok világában!


Más szín, más jelentés

1996-tól váltották le a régebbi csatlakozókat az univerzális soros portok, azaz az USB-csatlakozók. Ezek, ha tökéletesnek nem is, de praktikusnak bizonyultak nagyjából három évtizedes történetük során. De jelentős fejlődésen mentek keresztül az évek alatt.

Kevésbé közismert az USB-portokról, hogy a bemeneteik belsejének a színei árulkodnak a tulajdonságaikról. Generációkat, funkciókat, esetleg gyártókat jelölhetnek. Mutatjuk, mely szín mit takar!

Fehér (USB 1): A legelső USB-csatlakozók színe fehér belül. Másodpercenként 12 megabites adatátvitelt tesznek lehetővé, egy irányban.

Fekete (USB 2.0): A második USB-szabvány 2000-től. 480 megabites adatátvitelre képesek. Az Index megjegyzi, ezek szélesítették ki a csatlakozók felhasználási területét billentyűzetekre, mikrofonokra, digitális fényképezőgépekre, külső merevlemez-meghajtókra és pendrive-okra.

Kék (USB 3.0): A 2008-ban bemutatott szabványnak 5 gigabit/másodperc a maximális átviteli sebessége. Mint Super Speed USB is emlegetik.

Türkiz (USB 3.1): A 2013-ban induló Super Speed+ szabvány kétszer gyorsabb a 3.0-s portnál. Mivel a türkiz színt a kék elődje miatt néha összezavarja az embereket, a generációt később lilára változtatták.

Vörös (USB 3.2): 2017-ben mutatták be. Megduplázták a 3.1 átviteli sebességét. A vörös szín egyben az USB-PD-t, vagyis az USB-töltés funkciót is jelöl. Ritkán előfordul, hogy egy gyártó a 3.0-s csatlakozóit jelöli ezzel a színnel.

Sárga vagy narancssárga (töltő): A legújabb 3.2-es USB-csatlakozók egyik fajtája. Ez a csatlakozó akkor is ad energiát, ha a hozzá csatlakoztatott eszköz alvó állapotban van. Ezekkel tehát bekapcsolás nélkül tölthető például egy telefon vagy laptop.

Zöld: 2019 óta a Qualcomm Quickcharge gyorstöltő technológiáját jelzi.

Lila: Egy másik gyorstöltési lehetőség. A Huawei SuperCharge színkódja. Kissé problémás lehet, hogy a szín megegyezik a tíz éve bemutatott USB 3.1 egyik alternatív színezetével.

Tehát a fehér, a fekete, a kék és a türkiz a csatlakozók generációit jelzik. A piros, a sárga és a narancs az alvás közben is töltő funkciót takarják. A zöld és a lila pedig gyorstöltő funkciót jelölnek.

Ne hagyd ki!