Az oroszok szerint a klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona vakcina teljes védettséget nyújt. Most zajlik a tesztelés harmadik, tömeges szakasza.


A koronavírus elleni oltóanyagot a novoszibirszki, Vektor elnevezésű virológiai és biotechnológiai kutatóközpont fejlesztette ki, közölte a Roszpotrebnadzor (a nehezen kiejthető nevű szervezet a fogyasztóvédelmi felügyelet szerepét tölti be Oroszországban). Az orosz Interfax hírügynökség idéz a felügyelet közleményéből:

Egy vakcina hatékonysága az immunológiai hatékonyságából és megelőző hatékonyságából tevődik össze. A klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona immunológiai hatékonysága 100 százalékos

Az EpiVacCorona peptid antigén alapú oltóanyag, amely október közepén kapta meg a feltételes bejegyzést Oroszországban. Ezt követően megkezdődött "posztregisztrációs" tesztelése, dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez (WHO). Korábbi közlés szerint 2020 végéig 50 ezer dózist terveznek gyártani belőle, írja az MTI.

Így zajlott a klinikai tesztelés

A tesztelés első két szakaszát július és szeptember között végezték el. A második fázisban 86 ember vett részt, akiket két csoportba osztottak be, fele-fele arányban. A csapat egyik fele (önkéntes jelentkezők) oltóanyagot, a másik placebót kapott. Az vakcinát kapók jól érezték magukat, csak ketten jelezték, hogy két napig sajgott az oltás helye.

A tesztelés harmadik, tömeges fázisa novemberben indult, 150, hatvan feletti, valamint 3000, 18 éven felüli önkéntes jelentkezővel. A Roszpotrebnadzor egyelőre annyit közölt, hogy egyiküknél sem jelentkeztek nemkívánatos mellékhatások. A harmadik tesztelési fázis részletes eredményeit várhatóan még januárban közzéteszik.

Hatékonysági verseny

Az élen eddig a Pfizer/BioNtech közös fejlesztésű vakcinája állt, a gyártók tesztekkel igazolták, hogy a szükséges két oltás után a szer 95 százalékos védelmet biztosít a koronavírussal szemben. Ettől az értéktől nem sokkal maradt el a Moderna 94,5 százalékos vakcinája.


Friss

©Piotr Swat/123RF.COM

Már nem tekinti veszélyesnek a Xiaomi-t az Egyesült Államok

A Pentagon biztonságosnak nyilvánította a Xiaomi-t, így a kínai vállalat lekerül a kormányzat katonai feketelistájáról. A bejelentést követően 6 százalékkal emelkedtek a vállalat részvényárai-írja a Reuters.

Korábban a Pentagon kínai katonai irányítású vállalatnak nevezte a Xiaomi-t, és azzal gyanúsította, hogy aktívan részt vesz Kína „katonai-polgári fúziós stratégiájában". Ezekből kiindulva Donald Trump elnökségének utolsó heteiben feketelistára tette a vállalatot. Ez nagyjából annyit jelentett, hogy az amerikai befektetőknek megtiltották, hogy részesedést vegyenek a cégben, a Xiaomi-t pedig eltiltották az amerikai technológiáktól. Vagy legalábbis korlátozták az elérést. A határozat 20 százalékos árfolyamesést eredményezett a vállalatnak. A Xiaomi perre vitte az ügyet.

A Xiaomi törvénysértőnek nevezte Washington döntését. A vállalat arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazati jogok 75 százalékát a két alapító birtokolja, akiket semmilyen bizonyítható szál nem köt a kínai katonasághoz. Az meg már csak hab a tortán, hogy a cég 3 legfontosabb befektetője amerikai vállalat.

Márciusban ideiglenesen szüneteltették a kínai cég korlátozását a „helyrehozhatatlan károkozás" elkerülése végett, viszont most teljesen és végérvényesen levették a vállalatot a tiltólistáról.

Nincsenek egyedül

Donald Trump a hivatali ideje alatt számos kínai cégnek keresztbe tett. A legnagyobb vihart a Huawei ügye kavarta, ők 2019-ben kerültek fel az USA export-feketelistájára. Teljesen eltiltották őket az összes amerikai technológiától. Az eredmények katasztrofálisak voltak, a Huaweiiokostelefon részlege jelentős károkat szenvedett.

A Huaweii mellett még hat további kínai céget tett tiltólistára Trump, köztük a SMIC félvezetőgyártót.

Doug Fuller professzor úgy véli, a Xiaomi esete annak a jele, hogy a Biden-adminisztráció jóval elnézőbb lesz a kínai vállalatokkal.

Ne hagyd ki!