Az oroszok szerint a klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona vakcina teljes védettséget nyújt. Most zajlik a tesztelés harmadik, tömeges szakasza.


A koronavírus elleni oltóanyagot a novoszibirszki, Vektor elnevezésű virológiai és biotechnológiai kutatóközpont fejlesztette ki, közölte a Roszpotrebnadzor (a nehezen kiejthető nevű szervezet a fogyasztóvédelmi felügyelet szerepét tölti be Oroszországban). Az orosz Interfax hírügynökség idéz a felügyelet közleményéből:

Egy vakcina hatékonysága az immunológiai hatékonyságából és megelőző hatékonyságából tevődik össze. A klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona immunológiai hatékonysága 100 százalékos

Az EpiVacCorona peptid antigén alapú oltóanyag, amely október közepén kapta meg a feltételes bejegyzést Oroszországban. Ezt követően megkezdődött "posztregisztrációs" tesztelése, dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez (WHO). Korábbi közlés szerint 2020 végéig 50 ezer dózist terveznek gyártani belőle, írja az MTI.

Így zajlott a klinikai tesztelés

A tesztelés első két szakaszát július és szeptember között végezték el. A második fázisban 86 ember vett részt, akiket két csoportba osztottak be, fele-fele arányban. A csapat egyik fele (önkéntes jelentkezők) oltóanyagot, a másik placebót kapott. Az vakcinát kapók jól érezték magukat, csak ketten jelezték, hogy két napig sajgott az oltás helye.

A tesztelés harmadik, tömeges fázisa novemberben indult, 150, hatvan feletti, valamint 3000, 18 éven felüli önkéntes jelentkezővel. A Roszpotrebnadzor egyelőre annyit közölt, hogy egyiküknél sem jelentkeztek nemkívánatos mellékhatások. A harmadik tesztelési fázis részletes eredményeit várhatóan még januárban közzéteszik.

Hatékonysági verseny

Az élen eddig a Pfizer/BioNtech közös fejlesztésű vakcinája állt, a gyártók tesztekkel igazolták, hogy a szükséges két oltás után a szer 95 százalékos védelmet biztosít a koronavírussal szemben. Ettől az értéktől nem sokkal maradt el a Moderna 94,5 százalékos vakcinája.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!