Az oroszok szerint a klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona vakcina teljes védettséget nyújt. Most zajlik a tesztelés harmadik, tömeges szakasza.


A koronavírus elleni oltóanyagot a novoszibirszki, Vektor elnevezésű virológiai és biotechnológiai kutatóközpont fejlesztette ki, közölte a Roszpotrebnadzor (a nehezen kiejthető nevű szervezet a fogyasztóvédelmi felügyelet szerepét tölti be Oroszországban). Az orosz Interfax hírügynökség idéz a felügyelet közleményéből:

Egy vakcina hatékonysága az immunológiai hatékonyságából és megelőző hatékonyságából tevődik össze. A klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona immunológiai hatékonysága 100 százalékos

Az EpiVacCorona peptid antigén alapú oltóanyag, amely október közepén kapta meg a feltételes bejegyzést Oroszországban. Ezt követően megkezdődött "posztregisztrációs" tesztelése, dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez (WHO). Korábbi közlés szerint 2020 végéig 50 ezer dózist terveznek gyártani belőle, írja az MTI.

Így zajlott a klinikai tesztelés

A tesztelés első két szakaszát július és szeptember között végezték el. A második fázisban 86 ember vett részt, akiket két csoportba osztottak be, fele-fele arányban. A csapat egyik fele (önkéntes jelentkezők) oltóanyagot, a másik placebót kapott. Az vakcinát kapók jól érezték magukat, csak ketten jelezték, hogy két napig sajgott az oltás helye.

A tesztelés harmadik, tömeges fázisa novemberben indult, 150, hatvan feletti, valamint 3000, 18 éven felüli önkéntes jelentkezővel. A Roszpotrebnadzor egyelőre annyit közölt, hogy egyiküknél sem jelentkeztek nemkívánatos mellékhatások. A harmadik tesztelési fázis részletes eredményeit várhatóan még januárban közzéteszik.

Hatékonysági verseny

Az élen eddig a Pfizer/BioNtech közös fejlesztésű vakcinája állt, a gyártók tesztekkel igazolták, hogy a szükséges két oltás után a szer 95 százalékos védelmet biztosít a koronavírussal szemben. Ettől az értéktől nem sokkal maradt el a Moderna 94,5 százalékos vakcinája.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!