Újra lecsaptak a kiberbűnözők. Ezúttal a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója, az Acer volt az áldozat. A Techradar értesülései szerint 50 millió dollárért (15,4 milliárd forint) minden visszazökkenhet a régi kerékvágás szerint a vállalatnál.


​Zsarolóvírus, mint fegyver

Kibertámadás érte a világ ötödik legnagyobb számítógépgyártóját, a globális PC eladások 6 százalékáért felelős Acer-t. A támadást zsarolóvírussal hajtották végre. Ilyenkor a támadók először ellopják célpontjuk érzékeny, működéhez szükséges adatait, majd titkosítják azokat. A bűnözők segítsége nélkül a titkosított adatok visszafejthetetlenek, ezért váltságdíjat követelnek az áldozatoktól. Ha az áldozat ezt nem fizeti ki, búcsút mondhat az adatainak, ráadásul az érzékenyebb információkat nyilvánosságra is hozzák. A mostani ügyben 50 millió dollár értékben követelnek Monero kriptovalutát a visszaszolgáltatásért cserébe. Az Acer egyelőre hivatalosan nem erősítette meg a támadást.

​A termelés zavartalan

Ha minden igaz, akkor a támadás „csak" a back office hálózatot érintette, így a gyártóterületek viszonylag gondtalanul működhetnek tovább. A támadás pénzügyi hatásainak sincsen nyoma a cég kimutatásaiban, legalábbis a tavalyi utolsó negyedéves jelentésben nem utalt semmi a támadásra. A Malwarebytes szakértőjével együttműködve a The Record kiberügynökségi hírportálnak sikerült lenyomoznia egy oldalt, melyet a hírhedt REvil ransomware csapat üzemeltet. Ezen az oldalon nyíltan ott van a követelésük a tajvani számítógépgyártó felé, amely az eddigi legmagasabb váltságdíj, ami ilyen esetekben előfordult.

​Tárgyalnak

A szakértők megtalálták a REvil által használt oldalakon az Acer nevét a követeléssel. Bevett szokásuk, hogy mielőtt posztolnák az internetre a fontos adatokat, itt listázzák a támadás alatt lévő célpontjaikat. Aki nem teljesítik a követelésüket, az megtalálhatja majd a kényes adatait az interneten. Bár konkrét dokumentumok még nem kerültek fel, a zsaroló csapat az Acer képviselőivel folytatott tárgyalásairól bizonyító erejű képernyőképeket hozott nyilvánosságra. Egyelőre nem jutottak sokra, a hackerek inkompetens tárgyalóknak nevezték a képviselőket, és követelték, hogy a cégvezérekkel tárgyalhassanak. A vállalatóriás március 28-ig kapott határidőt, ha addig nem teljesítik a követeléseiket, akkor meg fogják duplázni a váltságdíjat.

​Kikről van szó?

A REvil nevű kiberbűnözői csapat nem kispályás. Korábban már több céget és közszereplőt megzsaroltak, többek között Donald Trump-ot, Lady Gagát, Madonnát. Egy feltételezett tagjuk azt mondta, hogy 2020-ban nagyjából 100 millió dollárt szedtek össze zsarolásokból. Terveik között 2 milliárd dolláros vagyon felhalmozása szerepel.

The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!