A kormány megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját
Fotó: Shutterstock

Itt a jövő évi csomag, emelkedik az üzemanyagok adója

A kormány megemeli az üzemanyagok és az energia jövedéki adóját, az indoklás szerint azért, mert kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha ezt az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg. Egyebek között ez van az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban.


A kormány még tavaly decemberben nyújtott be derogációs kérelmet (vagyis kért felmentést, könnyítést) a jövedéki adó emelésére, a jelek szerint ezt az Európai Bizottság nem fogadta el.

  • A benzin jövedéki adója abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alatt marad, akkor 125 forintról 157,55 forintra emelkedik.
  • A petróleum jövedéki adója hordónkénti 50 dolláros világpiaci olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra nő, 50 dolláros olaj alatt 129,2-ről 157,55 forintra emelkedik.
  • A gázolaj adója pedig 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.


A hvg.hu azt írja, több más energiahordozó jövedéki adóját már a tavalyi különadókról szóló kormányrendeletben felemelték, de akkor még úgy, hogy ezeket extraprofitadónak nevezték el. Most az akkori adókulcs megmarad, ez lesz a normál, törvényben rögzített adószint:

  • A fűtőolajra tüzelő-, fűtőanyagkénti kínálás, értékesítés vagy felhasználás esetén kilogrammonként 5,375 forint lesz a jövedéki adó (a különadó-rendelet előtt 4,655 forint volt). Ha üzemanyagként kínálják, akkor nem változik az adó, kilónként 116 ezer forint marad.
  • Az LPG-re az adó közúti járművek üzemanyagaként marad 95,8 forint kilónként, egyéb motorikus célra viszont 14,685 forint lesz kilogrammonként (a különadók előtti 12,725 helyett). Tüzelő-, fűtőanyagkénti felhasználásra ugyanúgy adómentes lesz, mint eddig.
  • A földgázra közúti járművek üzemanyagként normál köbméterenként 28-ról 32 forintra, egyébként kilowattóránként 0,3038-ról 0,3492 forintra nő az adó. A villamos energiára megawattóránként 310,5-ről 358,5 forintra nő az adó, szénre pedig kilónként 2,516-ról 2,905 forintra.


A légitársaságok üzemanyaga nem tartozik a jövedéki adókötelezettség alá, ezért több EU-s országhoz hasonlóan a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként nálunk is megmarad, a kevésbé szennyező repülőkre kedvezményt adnak

.Az MTI a Pénzügyminisztérium közleménye alapján azt írja: a kormány a háborús helyzet ellenére is megvédi a családbarát adórendszert: megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát. A közleményben kiemelték: a családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot.

Aa kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést is tervez a jövő évre. Egyebek között kiterjeszti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkenti az adminisztrációt és egyszerűsíti a gépjárműadó szabályait - sorolta a PM.


Ne hagyd ki!