Több adónemet is megemel a kormány
Fotó: Shutterstock

A bagósok és a piások is besegítenek a költségvetésnek

Több adónem is emelkedni fog a nyáron. Többet fizethetünk például a dohánytermékekért, az alkoholos italokért, az áramért, valamint PB-gázért is. Mutatunk néhány részletet!


Sok minden drágul

Nagyjából 100 milliárd forint többletbevételre számít a kormány a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből. Ha csak a jövedéki adót vizsgáljuk, július 1-jétől az átfogó emelés csupán a hatósági áras benzint és a gázolajat nem érinti.

Növekedni fog a dohánytermékek, a szeszes italok, az áram, a fűtőolajok, a PB-gáz, a szén, valamint a LPG után fizetett adó is.

Hogy néhány példával éljünk:

  • A cigaretta jövedéki adója 27 800 forint lesz ezer darabonként júliustól decemberig, valamint a kiskereskedelmi éladási ár 23,5 százaléka, de legalább 40 800 forint ezer darabonként.
  • A sör közterhe júliustól kisüzemi főzdék esetében 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholfokra emelkedik, a nagyüzemi gyártásnál viszont ugyanebbe a képletbe ennek a duplájával, 1800-zal kell kalkulálni.

A cigaretta jövedéki adója januártól ismét emelkedni fog: 29 500 forint/ezer darab lesz a mérvadó összeg, és a bolti ár 24 százaléka, minimum 41 800 forint/ezer darab – írja a Világgazdaság.

Jelentős bevétel az államkasszába 

Jövedéki adóból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után. Viszonyításképpen: az előirányzat 1248,6 milliárd forint volt

– írja a NAV évkönyve.

Ennél csupán néhány adónem növelte jobban a költségvetést 2021-ben: az áfa (5397,2 milliárd forinttal), a tb-járulék és a szocho (5245,6 milliárd forinttal) és az szja (2888,6 milliárd forinttal).

Tavaly 412,5 milliárd forint folyt be a dohánygyártmányok jövedéki adójából, ami 3,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Ennél is nagyobb mértékben, 13,6 százalékkal emelkedett a villamos energia, a földgáz, a szénenergia-termékek pénzforgalmi egyenlege tavaly, így 19,8 milliárd forinttal haladta meg a 2020-as értéket.

Adót emelt a kormány, visszaesett a forgalom

Korábban írtunk róla, hogy amikor 2020-ban drasztikusan emelkedett hazánkban a dohánytermékek adója, egyben visszaesett a keresletük is. Ha az összes termék forgalmát nézzük a jövedéki statisztikák alapján, a két éve értékesített, nagyjából 8300 millió eladott száll cigaretta darabszáma egy évvel később 6365 millióra esett vissza, ami körülbelül 23,3 százalékos csökkenést jelent. A vágott dohány forgalma a nagyjából 4 millió 360 ezer kilogrammról 3 millió 770 ezer kilogrammra zuhant ugyanebben az időszakban, ami megközelítőleg 13,5 százalékos visszaesés. A legmeglepőbb azonban az elektromos cigaretták töltőfolyadékára vonatkozó adat. A két évvel ezelőtti, 15,8 ezer literes fogyasztás után, tavaly november végéig csupán 7500 litert értékesítettek belőle, ami mindenképpen hatalmas visszaesés. Meglátjuk, hogy mit hoz az idei áremelés.

Ne hagyd ki!