Több adónemet is megemel a kormány
Fotó: Shutterstock

A bagósok és a piások is besegítenek a költségvetésnek

Több adónem is emelkedni fog a nyáron. Többet fizethetünk például a dohánytermékekért, az alkoholos italokért, az áramért, valamint PB-gázért is. Mutatunk néhány részletet!


Sok minden drágul

Nagyjából 100 milliárd forint többletbevételre számít a kormány a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből. Ha csak a jövedéki adót vizsgáljuk, július 1-jétől az átfogó emelés csupán a hatósági áras benzint és a gázolajat nem érinti.

Növekedni fog a dohánytermékek, a szeszes italok, az áram, a fűtőolajok, a PB-gáz, a szén, valamint a LPG után fizetett adó is.

Hogy néhány példával éljünk:

  • A cigaretta jövedéki adója 27 800 forint lesz ezer darabonként júliustól decemberig, valamint a kiskereskedelmi éladási ár 23,5 százaléka, de legalább 40 800 forint ezer darabonként.
  • A sör közterhe júliustól kisüzemi főzdék esetében 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholfokra emelkedik, a nagyüzemi gyártásnál viszont ugyanebbe a képletbe ennek a duplájával, 1800-zal kell kalkulálni.

A cigaretta jövedéki adója januártól ismét emelkedni fog: 29 500 forint/ezer darab lesz a mérvadó összeg, és a bolti ár 24 százaléka, minimum 41 800 forint/ezer darab – írja a Világgazdaság.

Jelentős bevétel az államkasszába 

Jövedéki adóból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után. Viszonyításképpen: az előirányzat 1248,6 milliárd forint volt

– írja a NAV évkönyve.

Ennél csupán néhány adónem növelte jobban a költségvetést 2021-ben: az áfa (5397,2 milliárd forinttal), a tb-járulék és a szocho (5245,6 milliárd forinttal) és az szja (2888,6 milliárd forinttal).

Tavaly 412,5 milliárd forint folyt be a dohánygyártmányok jövedéki adójából, ami 3,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Ennél is nagyobb mértékben, 13,6 százalékkal emelkedett a villamos energia, a földgáz, a szénenergia-termékek pénzforgalmi egyenlege tavaly, így 19,8 milliárd forinttal haladta meg a 2020-as értéket.

Adót emelt a kormány, visszaesett a forgalom

Korábban írtunk róla, hogy amikor 2020-ban drasztikusan emelkedett hazánkban a dohánytermékek adója, egyben visszaesett a keresletük is. Ha az összes termék forgalmát nézzük a jövedéki statisztikák alapján, a két éve értékesített, nagyjából 8300 millió eladott száll cigaretta darabszáma egy évvel később 6365 millióra esett vissza, ami körülbelül 23,3 százalékos csökkenést jelent. A vágott dohány forgalma a nagyjából 4 millió 360 ezer kilogrammról 3 millió 770 ezer kilogrammra zuhant ugyanebben az időszakban, ami megközelítőleg 13,5 százalékos visszaesés. A legmeglepőbb azonban az elektromos cigaretták töltőfolyadékára vonatkozó adat. A két évvel ezelőtti, 15,8 ezer literes fogyasztás után, tavaly november végéig csupán 7500 litert értékesítettek belőle, ami mindenképpen hatalmas visszaesés. Meglátjuk, hogy mit hoz az idei áremelés.

The Conversation

Ne hagyd ki!