Mindenhova jelentsük be az idényünket az adókedvezményre
Fotó: Shutterstock

Ezért maradhatnak le százezrek a januári adókedvezményükről

Tavaly az szja-bevallásukban több mint egymillióan vették igénybe a családi adókedvezményt. A munkáltatónak tett nyilatkozat hiányában azonban a kedvezmény összege mindössze 642 ezer szülőnek növelte meg a 2021 januári fizetését.Nem maradjunk le az adókedvezményről

Adókedvezmény jár Magyarországon a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak és bizonyos betegségekben szenvedőknek is. Ezévtől emellett a 25 év alattiak is kaphatnak adócsökkentést. A kedvezményre jogosultaknak már a januári fizetése is több lehet. Tavaly mégis százezrek felejtettek el nyilatkozni erről – írja a Infostart.hu.

„A 2020-as szja-bevallásban több mint egymillióan vették igénybe a családi kedvezményt, ezzel szemben - a munkáltató felé tett nyilatkozat hiányában - a kedvezmény összege mindössze 642 ezer szülőnek növelte meg a 2021 januári fizetését. Valamivel jobb az arány a négy- vagy többgyermekes anyák esetében: 2020-as szja-bevallásban 57 ezren, 2021 januárjában 44 ezren érvényesítették az adókedvezményt”

– nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus kitért a kedvezmények mértékére is. Az első házasoknak járó adókedvezmény havi ötezer forinttal segíti a házasságkötést követő 24 hónapban a frigyre lépőket. A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak gyermekenként 20 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 000 forint adómegtakarítást jelent. Idén havi 10 ezer forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít – írja a portál.

A politikus kitér arra is, hogy tavaly a családi adóvisszatérítéses nyilatkozatok több mint 81 százaléka már online érkezett. Az úgynevezett ONYA felületen érhetőek el az adóelőleg-nyilatkozatok, amelyen a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges legtöbb adat már szerepel, így csak a hiányzó sorokat kell kitölteni. A 25 év alattiaknak járó adókedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltatónak automatikusan intéznie kell.

Így maximálhatják a családok az szja-kedvezményüket

Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy hogyan lehet elérni a lehető legnagyobb szja-visszatérítést a szülők számára a májusi adóbevalláskor. A két szülő közötti adókedvezmény-átcsoportosításokkal akár százezreket is lehet nyerni az adóvisszatérítésen.

A februárban esedékes szja-visszatérítés szabálya igen egyszerű: minden gyerekes szülő annyi szja-t kap vissza legfeljebb 809 ezer forintig, mint amennyi szja-t idén befizetett. A májusi adóbevallásnál azonban már megéri külön számításokat végezni a szülőknek, mert nagyon nem mindegy, hogy az adóbevalláskor hogyan számolják el a családi kedvezményt.

„Egyszerű átrendezéssel százezreket nyerhet egy család”

– mondta Angyal József okleveles adószakértő.

Az adószakértő azt tanácsolja, hogy adóbevalláskor az alacsonyabb keresetű szülő nevére csoportosítsunk át a családi adó- és járulékkedvezményből amennyit csak lehet. A magasabb keresetű szülő így igénybe tud venni még az szja-visszatérítést is.

Példaként egy háromgyerekes családot hozott fel, ahol az egyik szülő bruttó 300 ezer, a másik bruttó 360 ezer forintot keres. Esetükben a bevallást úgy érdemes elkészíteni, hogy a havi bruttó 300 ezer forintot kereső anya érvényesítse egyedül a havi 99 ezer forint családi kedvezményt. Ezt meg lehet lépni, ha az anya nemcsak az adó-, hanem a járulékkedvezményt is igénybe veszi.

Ezzel az apa szja-ja felszabadul, így az ő jövedelmére majdnem 650 ezer forint szja-visszatérítést lehet majd pluszban érvényesíteni a bevalláskor. Összességében pedig a család 612 ezer forintot nyer, ha az adóbevalláskor így rendelkeznek.

Ne hagyd ki!