Egy öltönyös férfi számológéppel végez számításokat kimutatások felett.
Fotó: 123RF

Kimaxolnád az szja-visszatérítést? Mutatunk pár tippet

Az szja-visszatérítés miatt kiemelt jelentősége lesz annak, hogy a májusi adóbevalláskor a szülők miként számolják majd el a családi kedvezményt. A két szülő közötti adókedvezmény-átcsoportosításokkal akár százezreket is lehet nyerni az adóvisszatérítésen.


Érdemes számolgatni májusban

A februárban esedékes szja-visszatérítés szabálya igen egyszerű: minden gyerekes szülő annyi szja-t kap vissza legfeljebb 809 ezer forintig, mint amennyi szja-t idén befizetett.

A májusi adóbevallásnál azonban már megéri külön számításokat végezni a szülőknek, mert nagyon nem mindegy, hogy az adóbevalláskor hogyan számolják el a családi kedvezményt.

Egyszerű átrendezéssel százezreket nyerhet egy család

– mondta Angyal József okleveles adószakértő a 24.hu-nak.

Hatszázezret is lehet nyerni

Az adószakértő azt tanácsolja, hogy adóbevalláskor az alacsonyabb keresetű szülő nevére csoportosítsunk át a családi adó- és járulékkedvezményből amennyit csak lehet. A magasabb keresetű szülő így igénybe tud venni még szja-visszatérítést is.

Példaként egy háromgyerekes családot hozott fel, ahol az egyik szülő bruttó 300 ezer, a másik bruttó 360 ezer forintot keres. Esetükben a bevallást úgy érdemes elkészíteni, hogy a havi bruttó 300 ezer forintot kereső anya érvényesítse egyedül a havi 99 ezer forint családi kedvezményt. Ezt meg lehet lépni, ha az anya nemcsak az adó-, hanem a járulékkedvezményt is igénybe veszi.

Ezzel az apa szja-ja felszabadul, így az ő jövedelmére majdnem 650 ezer forint szja-visszatérítést lehet majd pluszban érvényesíteni a bevalláskor. Összességében pedig a család 612 ezer forintot nyer, ha az adóbevalláskor így rendelkeznek.

Az szja-visszatérítés szabályairól korábban itt és itt írtunk.

Ne hagyd ki!