Családot jelző piktogram a parkolóban az aszfalton
Fotó: Unsplash

Újabb részletek az szja-visszatérítésről, nem a gyermek kora számít

Minden szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, jár az adóvisszatérítés, így annak is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többsége február 15-ig automatikusan kézhez kapja a neki járó összeget.


Nem a 18. év betöltése számít

Az szja-visszatérítés részleteiről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatta az MTI-t. Pontokba szedtük a fontos tudnivalókat:

  • Az adóvisszatérítés igénybevétele az érintettek többségének semmilyen adminisztrációs terhet nem jelent.
  • Lényegében minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő szja.
  • A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje.
  • 2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is.
  • Az elvált szülők közül annak jár a családi adóvisszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult. Így például a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot 50-50 százalékos összegben kapják.
  • A gyermek kora esetében nem a nagykorúvá válás, a 18. életév betöltése számít, hanem amíg a gyerek középiskolában tanul, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek 20 éves lesz. Ha a gyerek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár még magasabb: 23 év.

A katások is kapnak visszatérítést

Korábban beszámoltunk arról, hogy összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal. Adóvisszatérítést kapnak a gyereket nevelő vállalkozók is, az ekho szerint adózók és a katások is. Utóbbiak az általuk fizetett átalányadó negyedét kapják vissza.

Több mint 5,5 százalékos GDP-növekedés a feltétel

A szakértők a nyáron úgy kommentálták a kormányfő szja-visszatérítésről szóló bejelentését, hogy a magyar adórendszerben, adóigazgatásban eddig teljesen szokatlan megoldáshoz folyamodik a kormány. Orbán Viktor júniusban, egy gazdasági konferencián ismertette az elképzelést, amely szerint, ha a gazdaság növekedése ebben az évben túllépi az 5,5 százalékot, akkor mód nyílhat arra, hogy a családok visszakapják azt az összeget, amelyet idén személyi jövedelemadó címén befizettek az államkasszába.

Varga Mihály pénzügyminiszter az adóvisszatérítés feltételéről, a több mint 5,5 százalékos gazdasági növekedésről a napokban elmondta, ez a jelenlegi számítások szerint teljesülni fog:

Ha folytatjuk az újraindítást segítő intézkedéseket, akár a 7 százalékot is elérheti, sőt meghaladhatja a magyar gazdaság növekedése.

Ne hagyd ki!