Boldog család napfényben
Fotó: Shutterstock

Itt vannak a részletek a családok szja-visszatérítéséről, bővült a lista

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. A korábban ismertekhez képest új tételekkel bővült a jogosultságok listája.


A részletek

  • A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult.
  • Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a személyi jövedelemadót.
  • Az adóvisszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Így a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. (Az ingatlan-bérbeadás például korábban nem szerepelt a listában)
  • A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza. A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.

A feltételek

A családi adóvisszatérítés feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. Ez a jelenlegi számítások szerint teljesülni fog.

Ha folytatjuk az újraindítást segítő intézkedéseket, akár a 7 százalékot is elérheti, sőt meghaladhatja a magyar gazdaság növekedése, ami azt jelenti, hogy 1 millió 900 ezer szülőnek összesen 600 milliárd forintot fizetnek vissza. Ez minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye
- mondta Varga Mihály.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már jövő februárban teljesíti a visszafizetést.

A videó

Az előzmények

A magyar adórendszerben, adóigazgatásban eddig teljesen szokatlan megoldáshoz folyamodik a kormány – így kommentálták szakértők a nyáron a kormányfő szja-visszatérítésről szóló bejelentését. Orbán Viktor júniusban, egy gazdasági konferencián ismertette az elképzelést, amely szerint, ha a gazdaság növekedése ebben az évben túllépi az 5,5 százalékot, akkor mód nyílhat arra, hogy a családok visszakapják azt az összeget, amelyet idén személyi jövedelemadó címén befizettek az államkasszába.

Varga Mihály a héten a Magyar Nemzetnek azt mondta, a NAV tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy februárban minden érintett megkapja az őt megillető visszatérítést.


Ne hagyd ki!