Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.


Kilőtt a gazdaság

A gazdaság teljesítménye meghaladja a járvány előtti szintet, ez az EU-s tagállamok többségében erre még várni kell. A miniszterelnök szerint a kormány gazdaságélénkítő intézkedései működnek, így idén elérhetjük az 5,5 százalékos növekedést is. Orbán hozzátette, a kormány teljesítette azt a vállalását, hogy ahány állást a járvány elvesz, annyit létrehoznak. Mint mondta, még soha nem dolgoztak annyian a rendszerváltás óta, mint most, a gazdaságvédelmi intézkedések 270 ezer munkahelyet mentettek meg.

A legfontosabb intézkedések

  • 2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelők szülőknek a 2021-ben befizetett szja-t. Ennek felső határa a 2021-es átlagbér éves adótartalma lesz.
  • Adóvisszatérítést kapnak a gyereket nevelő vállalkozók is, az ekho szerint adózók és a katások is. Utóbbiak az általuk fizetett átalányadó negyedét kapják vissza. Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.
  • A nyugdíjasok ebben az évben újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt, de lesz nyugdíjprémium is, melynek várható összege meghaladja az 50 ezer forintot.
  • 2022 februárjában folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését.
  • 2022 elején hathavi fegyverpénzt fognak kifizetni a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos esküt tett tagjainak.
  • 2022. január elsejétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok szja-mentességét.
  • Folynak a tárgyalások a 200 ezres minimálbérről, jó esély van a megállapodásra.
  • A nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet adnak a nyugdíjaknak, az alacsony munkát terhelő adóknak és a családtámogatásoknak.

(Cikkünk pontokba szedett része az mfor.hu listája alapján készült)


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ingyen letölthetik Bill Gates bestsellerét az egyetemisták, itt van hozzá a link!

Bill Gates az év elején publikálta a klímaváltozás hatásait és lehetséges megoldásait bemutató könyvét, amit most határozatlan ideig ingyenesen letölthetnek az egyetemisták.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!