A magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, ezért lehetőség nyílik sok olyan lépésre, amelyekre eddig nem lehetett gondolni. Ezt mondta Orbán Viktor a közrádiónak.


A bejelentések

2022. január elsejétől béremelés jön: az ápolók bérét 21, a bölcsődei dolgozók és a szociális munkásokét 20, a kulturális szektorban dolgozókét szintén 20 százalékkal emelik meg. Tárgyalnak a 13. havi nyugdíjról is és a minimálbér emeléséről.

A miniszterelnök azt is elismerte, hogy mások is sorban állnak béremelésért, a pedagógusok sztrájkfenyegetésével kapcsolatban pedig azt mondta:

A pedagógusoknak igazuk van, hiszen ők voltak az elsők a bérrendezéssel, azóta viszont a többi bér is emelkedett, hátrébb sorolódtak és infláció is volt. Most úgy látom, hogy jövőre lehetséges egy 10 százalékos béremelés, majd 2023-ban egy komolyabb bérrendezés.

Azt is hozzátette, hitelből nem lehet bért emelni, ezért nem tudnak egyszerre mindenkinek több fizetést adni. A nemzetközi pedagógusbérekről és a magyar tanárok fizetéséről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Gond a magas államadósság

A miniszterelnök elismerte, hogy vékony jégen áll a magyar gazdaság, mert az államadósság 70-80 százalékos. A következő éve nehéz munkája lesz, hogy ezt levigyék 50 százalék körüli szintre.

Nem akarom, hogy Magyarország belecsússzon az adórabszolgaság sorába

– fogalmazott a beszélgetésben a kormányfő.

A rezsicsökkentésről

Továbbra sem lehet engedni, hogy a lakossági energiafogyasztásban a piaci árak érvényesüljenek, mert Magyarországon sok családot meggyötör a rezsi. Meg kell védenünk a rezsicsökkentést – mondta a kormányfő, aki szerint enélkül egy átlagos magyar család ma évente 360 ezer forinttal fizetne többet az energiáért.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!