A kormány a szociális hozzájárulási adó csökkentésében látja a segítség módját, de részletek nem hangzottak el.


Csökkentés esélyes

A kormány kész csökkenteni a munkát terhelő adókat, hogy nőjön a vállalkozások mozgástere és legyen lehetőségük a minimálbér és szakmunkás minimálbér emelésére – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A kormány a szociális hozzájárulási adó csökkentésében látja a segítség módját, mondta Bodó Sándor az MTI-nek, de részleteket nem árult el. Az államtitkár szerint a 200 ezres minimálbér kérdésében hajszálnyira vannak a megállapodástól a kormány, a munkaadók, a munkavállalók. A garantált bérminimum esetében azonban "még vannak tisztázatlan kérdések", így például, hogy ez egy vagy két lépcsőben emelkedjen-e.

Kis magyar minimálbér

Mint arról beszámoltunk, a kormány jövő januártól bruttó 200 ezer forintra emeli a minimálbért. Brüsszel ennél többet adna az európai minimálbéres tervek szerint. A magyar gazdaság elbírná a nagyobb emelést is. Az is felmerült, hogy adómentes legyen a minimálbér. Magyarországon jelenleg 167 400 forint a bruttó minimálbér, amely nominálisan a 2. legalacsonyabb az Európai Unióban, mindössze Bulgáriát megelőzve. Szlovákiában hamarosan bruttó 223 ezer forintnyi euró lesz a minimálbér. A magyarok szerint havi nettó 166 ezer forint kell a normális megélhetéshez.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!