Szlovákiában 223 ezer forint lesz a minimálbér

Fizetés euróban

Szlovákiában 223 ezer forint lesz a minimálbér

Elfogadták a törvénymódosítást, az átlagbér 57 százalékát kapják a szlovákok minimálbérként.Elfogadták a kevesebb emelést

A minimálbér összege 2022-ben eléri a havi bruttó 646 eurót (223 ezer forintot) – tájékoztatott Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter a közösségi oldalán, a szociális partnerek háromoldalú találkozója alatt, írta az Újszó. A szociális partnerek találkozóján végül elvetették a még magasabb emelést, amely szerint a két évvel korábbi átlagbér 60 százalékát tette volna ki, ami havi 680 eurót jelentett volna (237 ezer forint).

Az adótartalom is nő

Szlovákiában is az átlagbérhez képest határozzák meg a minimálbért, amely után adózni kell. Miközben folyamatosan nő a minimálbér, az országban 2015 és 2021 között a minimálbérért dolgozók adó- és járulékterhei 30 százalékról 40 százalékra nőttek. A 646 eurós minimálbér a munkáltatók számára 873 eurós bérköltséget jelent.

A magyar cégek ki tudnák fizetni

A magyar cégek zöme ki tudja termelni a 200 ezer forintos minimálbért, mondta lapunknak korábban Pogátsa Zoltán közgazdász. Szerinte Európa több országában is ugyanekkora az adóék, mint nálunk, az ottani cégek mégis ki tudják termelni a magasabb béreket. Mindezt úgy, hogy például az energia- és szolgáltatási költségek ott magasabbak, mint egy magyar cégnél.

Ne hagyd ki!