Ugyan az adóhatóság által kiajánlott áfabevallás tervezet nem válik automatikusan bevallássá az adózók közreműködése nélkül, mégis hatalmas segítség lehet a vállalkozások számára. Ez derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből.

Évi több mint 4 milliárd számla- és nyugtaadatból ajánlja ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar cégeknek ősztől az áfabevallási tervezeteket. Hazánk az Európai Unióban az elsők között indít áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak az október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszaktól kezdve.


Csökken az adminisztráció

Az adóadminisztráció csökkentése fontos célkitűzése a magyar kormánynak, ehhez egy újabb lépést jelent, hogy az adóhatóság készíti el és ajánlja ki a cégeknek az áfabevallás tervezetét" – mondja Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász. Úgy látja: az online számlaadat-szolgáltatás kiterjesztése és az erre épülő áfabevallás-kiajánlás az elmúlt évek legjelentősebb eredménye lehet az adózáshoz kapcsolódó digitalizáció területén. Felhívja azonban a figyelmet: a tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyniuk a vállalkozásoknak, azok nem válnak automatikusan elfogadottá. Az adójogi szakjogász szerint a tervezetek egyelőre inkább a kisebb cégeknek fognak érdemi adminisztrációs könnyítést jelenteni.

Az előzetes tervekhez képest némi csúszással ugyan, de a nyáron elindul a tesztidőszak, ősszel pedig a havi bevallók már élesben is kipróbálhatják a rendszert: mintegy 200 ezer vállalkozás érheti el november 12-től az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét – derült ki a napokban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárának bejelentése, illetve a 429/2021. (VII. 16.) Kormányrendelet alapján.

Dr. Bákonyi László kiemeli: a tesztidőszakban kiemelten fontos lesz az adószakmával, a könyvelőkkel és a vállalkozásokkal történő folyamatos kommunikáció, a rendszer finomhangolása érdekében.

Arra is figyelniük kell a vállalkozásoknak, hogy ugyan a NAV az online számlaadat-szolgáltatás folyamatos kiterjesztésének köszönhetően egyre több információval rendelkezik a vállalkozásokról, a megkapott tervezetek egyelőre nem tartalmaznak majd mindent: a fordított adózású ügyletekhez vagy éppen a termékimporthoz kapcsolódó áfa adataival például 2022-ig a cégeknek kell kiegészíteniük a bevallásokat.


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!