Fiatal üzletember teker a munkába e-kerékpárral
Fotó: 123RF

Majd ha fagy! Januártól adómentes a céges e-kerékpár

Nagymértékben növekedhet a kerékpározók aránya, illetve akár a munkába járás trendjei is megváltozhatnak annak a 2022. január 1-jével életbe lépő jogszabály-módosításnak a hatására, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy adómentesen biztosítsák munkavállalóik számára az elektromos kerékpárok magáncélú használatát.


Jól állunk Európában

Adómentesen, vállalati juttatásként biztosíthatnak a cégek elektromos kerékpárt dolgozóiknak magáncélú használatra a jövő évtől. A 2022. január 1-jétől életbe lépő jogszabály-módosítás értelmében emellett a munkavállalók cafeteriaelemként, maguk is igényelhetnek e-kerékpárt, amennyiben az adott vállalat felveszi az e-kerékpárt a választható cafeteriajuttatások listájára. Magyarország már a pandémia előtt is előkelő helyen állt a kerékpárhasználatot illetően az Európai Unióban – az Eurobarométer legutolsó témában készült felmérése szerint Hollandia és Dánia mögött a harmadik „legbringásabb” nemzet voltunk –, és ez a trend a világjárvány nyomán csak tovább erősödött.

Ezen a piacon törne az élre a Hellovelo magyar startup, amelynek hosszú távú célja, hogy 1500 e-kerékpárt helyezzen ki hazánkban. A 2020-ban alakult vállalkozás elektromos kerékpárok bérbeadásával és teljes körű üzemeltetésével foglalkozik, és robbanásszerű növekedést vár a következő években.

A Hellovelo idén augusztusban helyezte ki első céges flottáját, mégpedig az MVM Csoporthoz, amely 50 e-bringát biztosít munkavállalói számára budapesti és vidéki telephelyein. A Hellovelo nem csak Budapestre fókuszál, hanem vidéki nagyvárosokat is kiszolgálhat, a cél pedig az országos lefedettség biztosítása. Az országon belüli terjeszkedés mellett, a távlati célok között a nemzetközi piacra lépés is szerepel.

A szabályok

A jogszabály-módosítás értelmében a cégek a legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárokat biztosíthatják adómentesen a munkavállalóik számára. A jogalkotói célok között előkelő helyen szerepel a környezettudatosság és a fenntarthatóság.

Noha a munkavállalók a kerékpárt magáncélra használhatják, az a várakozásunk, hogy talán a munkába járás során is előnyben részesítik majd a kerékpárt a dolgozók, csökkentve ezzel a nagyvárosok autóforgalmát.

– idézi a Hellovelo vezérigazgatóját, Hényel Ágostont a cég közleménye.


Ne hagyd ki!