Elon Musk szürke zakóban és fekete ingben beszél egy színpadon
Fotó: Shutterstock

Beszólt a Facebooknak az USA legnagyobb adófizetője

Csak idő kérdése volt, hogy Elon Musk is kifejtse véleményét a metaverzum-mániával kapcsolatban. És bár karcosan fogalmazott, alig várja, hogy mi fog kisülni a dologból.


Marketinges divatszó

Elon Musk eszmefuttatása azzal kezdődött, hogy a több mint 67 millió főt számláló Twitter követői bázisával megosztott egy 1995-ben készült videót, amelyben a népszerű amerikai televíziós műsorvezető, David Letterman Bill Gates-t kritizálja. Bill Gates az akkor még gyerekcipőben járó internet lehetőségeiről beszélt. Letterman gúnyos megjegyzéseivel lényegében nevetség tárgyává tette az internet gondolatát. Mind tudjuk, végül kinek lett igaza. Elon Musk ezzel a beszélgetéssel állította párhuzamba azoknak az embereknek a kritikáit, akik szerint a metaverzum (más néven a web3) csak egy múló ábránd.

Tekintettel a jelen szinte elképzelhetetlen természetére, vajon mit hoz a jövő?

A jól csengő kísérőszöveg után kifejtette, pontosan hogyan vélekedik a felhajtásról, ami a web3-mat övezi:

Nem az állítom, hogy a web3 létezik-jelenleg inkább tűnik marketinges buzzword-nek, mintsem valóságnak- csak arra vagyok kíváncsi, milyen lesz a jövő 10, 20 vagy 30 év múlva. 2051 őrülten futurisztikusnak hangzik!

-írta Musk a videót követő bejegyzésben.

A legnagyobb adós

Ha már az űrbáró Twitter-fiókjánál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül december 20-i bejegyzése mellett sem.

A szóban forgó Tweetben a Tesla-vezér azt állította, hogy az idei évben összesen több mint 11 milliárd dollárt, átszámítva közel 3600 milliárd forint adót fizet be az államkaszába.

Az Egyesült Államok döntéshozói hónapok óta azon dolgoznak, hogy minél több pénzt préseljenek ki az ország milliárdosaiból, akik jellemzően különböző kiskapukat kihasználva, teljesen legálisan rendkívül kevés adót fizetnek.

Ron Wyden oregoni szenátor, az amerikai szenátus pénzügyi bizottságának elnöke vezetésével a demokraták nemrég előálltak egy javaslattal, amelynek értelmében új adóterhek sújtanák azokat az embereket, akik éves bevétele meghaladja a 100 millió dollárt, vagy legalább három éve minimum egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek.

Musk a következőket reagálta Twitter-en a javaslatra:

Idővel kifutnak a polgárok pénzéből, és utána eljönnek érted

Az elmúlt hónapokban rengeteg politikus kritizálta a Time magazin által az év emberének választott üzletembert, Musk azonban szívesen felveszi a kesztyűt. Nemrég Bernie Sanders-t és Joe Biden elnököt is kiosztotta, a napokban pedig Elizabeth Warren massachusetts-i szenátor váltotta ki haragját. Warren szintén adóelkerülési praktikáit kritizálta, amelyre Musk csak ennyit reagált:

És ha kinyitnád a szemed 2 másodpercre, rájönnél, hogy idén több adót fogok fizetni, mint bármelyik amerikai a történelemben

A bejegyzés alatt egy kommentet is címzett a politikusnak:

Ne költsd el egyszerre az egészet…Ja, várj, már meg is tetted

Az igazi vasember egy becenevet is ráaggatott Warrenre, ami nem más, mint a Karen Szenátor:

Ne hagyd ki!