Cégvezető számolja, mekkora lesz a különadó
Fotó: SDhutterstock

Kijött a rendelet, minden érintett vadul számolhatja a különadókat

A soproni kihelyezett kormányülés után, szombaton, késő este jelentek meg -ahogyan a kormány fogalmaz- az extraprofitot termelő ágazatokat sújtó különadók kivetésének részletes szabályai a Magyar Közlönyben. Itt a kedd, a hét első munkanapja, lehet számolgatni.


A költségvetési egyensúly visszállítására nyolc szektorra (bankok, biztosítók, energetika, kiskereskedelem, gyógyszerforgalmazók, telekommunikációs cégek, légitársaságok; 2023-tól a reklámszektor) vetettek ki új adókat vagy emelték meg a már meglévő különadót. Az extraprofitadókból 815 milliárd forintnyi plusz bevételt vár a kormány, további adóemelésekből pedig 100 milliárd forintnyi többletbevételt.

A változások többsége 2022. július elsejétől lép életbe.

Hitelintézet, pénzügyi vállalkozás

A különadó alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerinti, az adóévet megelőző adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel. A különadó mértéke 2022-ben 10, 2023-ban 8 százalék. Megfizetni a 2022. adóévre két egyenlő részletben, idén október 10-ig és december 10-ig kell, 2023-ban pedig június 10-ig, október 10-ig és december 10-ig három egyenlő részletben.

Tranzakciós illeték

Megemelik a tranzakciós illeték felső határát: a mérték marad 0,3 százalék, de a korábbi 6000 helyett 10 000 forint az maximum érték műveletenként. Ez vonatkozik nemcsak az átutalásokra, hanem újabb tranzakciókra is. Az értékpapírokkal kapcsolatban kiderült, hogy azoknak csak a vásárlása lesz díjköteles, az eladása nem. Mentes az értékpapírügyleteket terhelő tranzakciós illeték alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.

A tranzakciós illetéket azokra a pénzügyi szolgáltatókra is kiterjeszti a kormányrendelet, amelyek Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat végeznek - ilyen például a Revolut és a Wise (Transferwise).

Légitársaságok

A légitársaságokra kirótt különadót a repülőtéri földi kiszolgált végző cégeknek kell beszedniük. A hozzájárulást a belföldről induló utasokra kell megfizetni, a tranzitutasokra vonatkozóan.

Két tarifa lép életbe:

utasonként 3900 forintot kell fizetni, ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Nagy-Britannia, Észak-Írország, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna.

Végső úti céllal más országokba repülő utasonként 9750 forint a hozzájárulás mértéke.

A hozzájárulás megfizetésénél az számít, hogy az indulás időpontja a rendelet hatályának időpontjában van-e (vagyis nem a repülőjegy megvételének időpontja számít). Havi fizetési rendet írt elő a kormányzat.

Kőolajtermék-előállító különadója

Ezek a Molra vonatkozó szabályok. A különadó alapja az Oroszországi Föderációból származó kőolaj (a Közlönyben szerint számított) világpiaci árkülönbözetének és a tárgyhónapban beszerzett, az Oroszországi Föderációból származó nyersolaj hordóban mért mennyiségének a szorzata.

A különadó mértéke 25 százalék, fizetni a 2022-es év első felére vonatkozó rész kivételével havonta kell.

Távközlési pótadó

A helyi adóknál számított nettó árbevétel alapján kell fizetni.

Mértéke:

  • 1 milliárd forintot meg nem haladó része után 0 százalék,
  • 1 milliárd forintot meghaladó, de 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,
  • 100 milliárd forintot meghaladó része után 7 százalék.
  • Megfizetni a 2022-es és a 2023-as évre vonatkozóan kell majd a Közlönyben meghatározott (előző évi) időszakok alapján.

Kiskereskedelem

A kiskereskedőknél nem a sávos különadó kulcsait emelték, hanem közel megduplázták az adóterhét, ugyanis

a jelenleg fizetett kiskereskedelmi adójuk 80 százalékát is be kell befizetniük, ez a pótadó 2022-ben.

2023-ra már emelkedik az adó mértéke:

  • az 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó bevétel után 0,15 százalék,
  • a 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • a 100 milliárd forintot meghaladó része után 4,1 százalék lesz.

Biztosítók

A biztosítási pótadót a biztosítási díj alapján kell fizetni a biztosítóknak. Ennek mértéke is sávosan változik. 2022-ben magasabb a díjbevétel nagyságától és a szolgáltatástól függően 2-14 százalékig terjed. 2023-ban ugyanez 1-7 százalék - összegzett a témában a Bank360.hu.

Gyógyszerforgalmazók

A gyógyszerforgalmazókat a társadalombiztosítási támogatásnak a termelői árral vagy importbeszerzési árral arányos részére a 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalékos mértékű befizetési kötelezettség terheli.

További adóemelések, duplázódó cégautóadó

Emelkedik a dohánytermékek, az szeszes italok jövedéki adója, valamint a népegészségügyi adó mértéke is.

Emelkedik a cégautóadó összege is a jármű teljesítményétől és környezetvédelmi besorolásától függően, itt lényegében duplázódás történik.

  • 50 kW-s teljesítményig a jelenlegi havi 7700-16 500 forint helyett júliustól 14 00-30 500 forintot kell fizetni.
  • 120 kW felett pedig 22 000-44 000 forintról 41 000-81 000 forintra növelték a fizetendő tételt.

A rendelet szerint ezt az emelt összeget az év végéig kell befizetni.

Korlátozzák a rezsicsökkentés kedvezményezetti körét

A visszaélések elkerülésére hivatkozva az állami intézmények mellett a cégek is kikerülnek a rezsicsökkentés hatálya alól.

A bányajáradék esetében lényeges új kötelezettségeket is előír az érintett cégeknek a kormány. Ilyen például, hogy idén és jövőre is a tavalyi mennyiséget kell kitermelni és ha valaki nem teszi ezt, akkor büntetést kap, legalább a bányajáradékkal megegyező összegűt.

A járadék esetében egyébként megvalósul egy változás az adószámítási módszerben és bejön egy fix adóköltség elem a megemelt adómértékek mellé.


Ne hagyd ki!