A hét leggazdagabb országot tömörítő G7-csoport pénzügyminiszterei elfogadták azt a javaslatot, amely kötelezően minimum 15 százalékban határozná meg az egyes országok által kivetendő társasági adót. Magyarország nem támogatja az elképzelést.


Az intézkedés célja, hogy elkerülje az adóversenyt az államok között, vagyis azok ne csökkenthessék egymás alá ígérve a társasági adókulcsot, ezzel bevonzva a külföldi tőkét, mert ezzel minden ország költségvetése veszít. A javaslat érthető módon nem tetszik azoknak az országoknak, amelyek alacsony adókulcsokat alkalmaznak erre a célra. Magyarország is ebbe a csoportba tartozik a 9 százalékos társasági adóval.

A globális adózűsi rendszer átalakítását szolgáló csomag fontos eleme, hogy a multinacionális vállalatoknak azokban az országokban is adózniuk kellene, amelyekben ténylegesen tevékenykednek, nem csak ott, ahol a központjuk működik, így szűkítve az adóoptimalizálás lehetőségét.

A rendszer átalakításának ez még csak az első, de fontos döntése. A javaslat legközelebb szélesebb körben, a G20-ak ülésén kerül napirendre.

Magyarország nemet mond

Magyarország nem járul hozzá semmilyen globális adó bevezetéséhez. Egyszerűen nem áll módunkban adóemelést támogatni, akkor sem, ha az ötletnek befolyásos támogatói akadnak

- mondta nemrégiben a Tállai András miniszterhelyettes, megjegyezve, hogy Magyarország nem mond le gazdasági szuverenitásának egyik legfontosabb eleméről, az adómeghatározás jogáról.

A pénzügyminiszter helyettese azzal érvelt, hogy a kezdeményezést támogató nagyhatalmak a befektetésekért folyó globális versengést úgy akarják megnyerni, hogy elveszik a szabad döntés jogát a többi országtól. Ebbe semmilyen körülmények között nem egyezhetünk bele. Magyarország pénzügyi szuverenitásának csorbítását a kormány nem tűrheti el, így küzdeni fog a lehető legszélesebb gazdasági önrendelkezés megtartásáért. Több kormánytag is hasonlóképpen nyilatkozott.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!