Tállai András a kormány nevében nemet mond az amerikai elnöknek
Fotó:123RF

Tállai András a kormány nevében nemet mond az amerikai elnöknek

Magyarország nem járul hozzá semmilyen adóemeléshez, így a globális minimumadó bevezetéséhez sem – mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András.


A jövő évi adótörvényekből és a már megszavazott javaslatokból látszik, a kabinet milyen elv mentén alakítaná a következő időszakban a közteherviselés rendszerét: jövőre ismét csökken a munkáltatók adója, miközben a 25 évnél fiatalabb munkavállalók személyi jövedelemadó-mentességhez jutnak. Ez a két intézkedés önmagában évi több mint háromszázmilliárd forintot hagy a gazdaságban. Az adócsökkentés politikája tehát folytatódik – mondta a lapnak Tállai András.

A pénzügyminiszter helyettese ugyanakkor megjegyezte: miközben a magyar kormány a terhek mérséklésével indítja újra a gazdaságot, addig a nemzetközi színtér egyik legfontosabb törekvése, az úgynevezett globális minimumadó kialakítása éppenséggel adóemelést szorgalmaz. Az elképzelésnek Joe Biden amerikai elnök személyében komoly támogatója akadt. Az alapgondolat eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztathassák meg a digitális óriás­vállalatokat. Ma már inkább arról van szó, hogy egységes minimumadószintet határozzanak meg a társasági adózásban. Joe Biden elnök kormánya a közelmúltban 21 százalékot emlegetett a globális kulcs lehetséges mértékeként. Efféle szabályrendszeren egyébként a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet is dolgozik, az OECD-ben a részletek kidolgozása már régebb óta zajlik.

Magyarország nemet mond

Magyarország nem járul hozzá semmilyen globális adó bevezetéséhez. Egyszerűen nem áll módunkban adóemelést támogatni, akkor sem, ha az ötletnek befolyásos támogatói akadnak

– mondta a miniszterhelyettes, megjegyezve, hogy Magyarország nem mond le gazdasági szuverenitásának egyik legfontosabb eleméről, az adómeghatározás jogáról.

Tállai András azzal érvelt, hogy a kezdeményezést támogató nagyhatalmak a befektetésekért folyó globális versengést úgy akarják megnyerni, hogy elveszik a szabad döntés jogát a többi országtól. Ebbe semmilyen körülmények között nem egyezhetünk bele, akkor sem, ha ezzel esetleg Joe Biden elképzelésével megyünk szembe. A magyar kormány, mint mindig jó kapcsolatra törekszik az amerikai vezetéssel, a magyar érdekeket ugyanakkor nem előzheti meg más állam érdeke – jegyezte meg Tállai András, hozzátéve: Magyarország pénzügyi szuverenitásának csorbítását a kormány nem tűrheti el, így küzdeni fog a lehető legszélesebb gazdasági önrendelkezés megtartásáért.


Ne hagyd ki!