Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült

Parragh László szerint az átalakítást össze lehetne vonni a formálódó globális társasági minimumadóval.Nem igazságos

Az iparűzési adó felére csökkentése jövőre is segítené a vállalkozásokat, hiszen többet költhetnének fejlesztésre, ráadásul az önkormányzatok sem utasították el egyhangúan

- mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszavának. Szerinte az iparűzési adót strukturálisan kell átalakítani, több lehetőség létezik, de meg kell várni, hogy alakul a pandémia negyedik hulláma, illetve a választásokat is ki kell várni. Az elnök úr úgy vélte, hogy az iparűzési adó nem igazságos. Felvetette, hogy össze lehetne vonni a globális társasági minimumadó okán szükségessé váló társasági adó korrekcióval.

Politikai eszköz

Nehezen lesz alátámasztható az iparűzési adó megfelezésének jövő évi fenntartása, különösen annak fényében, hogy az állam az idén nominálisan több adót szedett be, mint például a válság előtt, miközben az önkormányzatok ebből származó bevételeit erőteljesen csökkentette – reagált a lapnak Parragh felvetésére Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes. Szerinte ha az ipa beolvad a nagy közös kasszába, mint központi adónem, akkor évente lesz döntés az elosztásáról, ami politikailag teljesen kiszolgáltatottá tenné az önkormányzatokat.

Működésre költik

A Pénzügyminisztérium a lapnak arra a kérdésre, hogy tervezik-e az iparűzési adó megfelezésének jövő évi alkalmazását, illetve készülnek-e az iparűzési adórendszer átalakítására, nem válaszolt érdemben. Azt írták, a változtatás nyomán százötvenmilliárd forint maradhatott a kisebb vállalkozásoknál. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az iparűzési adóbevétel 80 százalékát működésre költik az önkormányzatok, ezt elvonni nem lehet, hiszen a kötelező feladatokat így is-úgy is el kell végezni, ehhez pedig szükség van erre a forrásra.

Ne hagyd ki!