A hónap végéig kelle elintézniük egy fontos dolgot a volt katásoknak
Fotó: Shutterstock

Fontos határidő közelít a régi katásoknak

A régi katásoknak a kataalanyiság megszűnése miatt szeptember 30-ig nyilatkozniuk kell a bevételeikről, és az esetleges 40 százalékos mértékű adót is be kell vallaniuk - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).  • A nyilatkozatot azoknak is be kell nyújtaniuk, akik augusztus 31-én szüneteltették tevékenységüket. Az adóhivatal jelezte: nyilatkozni a 22KATA jelű nyomtatványon kell, mely legegyszerűbben a NAV honlapjáról vagy közvetlenül az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban érhető el.
  • A KAÜ-azonosítás után a volt kisadózó a vállalkozói adószámát kiválasztva a 22KATA felületre jut, ahol néhány kattintással kitöltheti és beadhatja nyilatkozatát.
  • Szeptember elejétől hatályukat vesztették a kisadózó vállalkozások tételes adójának (régi kata) szabályai .


Március 31-ig kellett befizetniük a vállalkozóknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a kötelező, ötezer forintos kamarai hozzájárulást. Azok, akik kifizették ugyan az egy évre vonatkozó díjat, azonban például a kisadózó vállalkozások tételes adójának, azaz a katának a megváltoztatása miatt szeptember elsejétől megszüntették a vállalkozásukat, nem kapnak semmilyen kompenzációt, hiába nem képviseli őket a testület szeptembertől. Ha egy vállalkozás akár egy napot is működött egy évben, be kell fizetnie a teljes összeget. Az Iparkamara a napokban levelet küldött több korábbi katás vállalkozónak, akik adósok a hozzájárulással. Az üzenetben az áll, hogy amennyiben tíz napon belül nem fizetik be az ötezer forintot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) adják át az ügyet, így az összeget köztartozásként fogják behajtani.


Gyányi Tamás adótanácsadó szerint a katából kiszorulóknak a legközelebbi és legegyszerűbb választás az átalányadózás lehet, ám el tudja képzelni, hogy sokan 40 órás munkaviszonyban helyezkednek el, vagy nagyobb ügyfélkörrel, több vállalkozás felé számlázva a cégalapítást is megfontolják. Bajusz Dániel, az EY adójogásza rámutatott, az egyéni vállalkozók az átalányadózás helyett választhatják a vállalkozói jövedelemadózást, valamint az arra jogosultak köre az ekhót is.

A kata módosítása körülbelül 450 ezer embert érint Magyarországon.


Ne hagyd ki!