Tüntetnek Budapesten a katázás tervezett szigorítása miatt
Fotó: Shutterstock

"Ne írd alá, Kata"! Megbénították a Margit híd forgalmát a tüntetők (frissítve)

Számháborút nem indítunk a résztvevők számáról, az mindenesetre tény, hogy a belvárosban komoly forgalmi fennakadásokat okoz a katázás szigorítás ellen megszervezett tüntetés. A Margit hídnál a rendőrök próbálnak úrrá lenni a helyzeten.


Az Országház előtt kezdődött a Facebookon szervezett tüntetés, amelynek résztvevői a katázás tervezett, és ma valószínűleg elfogadásra kerülő átalakítása ellen tiltakoznak. A hírportálok élő közvetítése szerint a menet a Margit hídon át Budára indult, és gyakorlatilag megbénította a forgalmat. A katázás tervezett szigorításáról és következményeiről ITT írtunk részletesen.


A hídfoglalás miatt a BKK közölte, hogy a 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik a Margit híd, budai hídfő és az Oktogon megállók között, hasonló a helyzet a Margit hídon közlekedő buszokkal (9, 26, 191, 91, 291). A forgalom egyébként az egész belvárosban elesett a hídfoglalás miatt.

Nem sokkal 12 óra a pesti hídfőnél álló rendőrök felszólították a tüntetőket: menjenek fel a járdára, de a tiltakozók erre nemet mondtak, többen leültek a földre. A rendőrség közben közleményt is adott ki arról, hogy a tüntetők szabálysértést követnek el, helyszíni beszámolók egyre több rendőrségi kisbusz érkezik a pesti hídfő környékére. ( A címben szereplő mondatot a tüntetők sakndálják, arra utalva, hogy Novák Katalin köztársasági elnök ne írja alá a törvénymódosítást.)

Frissítés

A demonstráció átterjedt az Erzsébet hídra, a tiltakozók miatt a jűrművek irányonként egy-egy sávban haladnak. Közben Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a Telexnek azt mondta, hogy ők sem járnak jól az új törvénnyel: a kivétekezett helyzetbe kerülő taxisok továbbra is csak 12 millió forintig katázhatnának, afelett pedig a 27 százalékos áfa terheli őket.

Üzent a budapestieknek a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, megérti a tüntetők dühét, hiszen a kormány – minden ígéretét megszegve – statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő nélkül akarja átalakítani a mikrovállalkozók legnépszerűbb adózási formáját.

Újabb frissítés

A tüntetők feloldották az Erzsébet híd blokádját, sokan visszamentek a Margit hídra. A tüntetők maradékát a rendőrök az esti órákban kiszorították a hídról.

Ne hagyd ki!