Díjazták Magyarország 10 legnagyobb adózóját, ők azok
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Díjazták Magyarország 10 legnagyobb adózóját, ők azok

Varga Mihály pénzügyminiszter, aki legutóbb 2002-ben adott át hasonló elismeréseket, a díjátadón kiemelte, a tíz legnagyobb adózó által befizetett adó teljes összege tavaly 1400 milliárd forint volt, amely jelenértékben is 20 százalékkal haladta meg a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeget.


A miniszter hangsúlyozta: az Európai Unióban Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke a 2010-es 22,3 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent. A kormányzat gazdaságfehérítő intézkedéseire kitérve elmondta: az online pénztárgépek, az áruforgalmat ellenőrző ekáer-rendszer, valamint a NAV online számlarendszere bevezetésével 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek. A többletbevételek révén nyílt tér további adócsökkentésre, és a kormány az elmúlt 14 évben hatékonyan használta fel az adórendszer lehetőségeit a gazdasági növekedés érdekében.

A 2010-es kormányváltást követően úgy alakították át az adórendszert, hogy az a termelést ösztönözze. A munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkentése a maganszemélyeknek és vállalkozásoknak kedveztek. Az szja kulcsa 36 százalékról 15 százalékra csökkent, amit számos kedvezménnyel egészítettek ki. Így a 25 év alattiak, a négy gyermeket nevelők és 2023-tól azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, egészen 30 éves korukig személyi jövedelemadó-mentességet élveznek.Európában Magyarországon a legalacsonyabb, 9 százalékos a társasági adó, a munkáltatói adók 33,5 százalékról 13 százalékra mérséklődtek - sorolta.

A pénzügyminiszter kifejtette, Magyarország adócsökkentési politikája nemzetközileg is elismert, az OECD-országok körében vezetett adó-versenyképességi rangsorban tavaly a 11. helyen szerepelt. Arról is beszélt, hogy a nemzeti adóhatóság a korábbi büntető helyett szolgáltatói logika felé mozdult el, ami abban is megmutatkozik, hogy mára 5 millió magánszemély adóbevallását készíti el, közülük 1,5 millióan "rá se néznek" az elkészült tervezetre.

A legnagyobb adóbefizetők elismerésével a kormány célja, hogy ezek a cégek példaként szolgáljanak a gazdaság többi szereplője számára. Tavaly Magyarország tíz legnagyobb adózója az Audi Hungaria Zrt., a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az MBH Bank Nyrt., a Mol Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt., és az UniCredit Bank Zrt. volt. (MTI)

Ne hagyd ki!