Indul a medvehagyma-szezon

A medvehagyma gyűjtése szigorúan szabályozott. Mulasztás esetén akár súlyos bírságot is kaphatunk. A szezon indulásával érdemes tájékozódni a kötelezettségekről.

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a medvehagyma, amely nemcsak az egészségünket turbózhatja fel a kikelet idején, de az éttermek, háztartások konyháiban is gyakori alapanyag. Saját felhasználásra és üzleti céllal is gyűjthetjük, ha betartjuk a szabályokat.

Milyen céllal és szándékkal, kérem?

Azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, saját felhasználásra naponta maximum 2 kg szedhető. Azt, hogy a kiszemelt erdőterület milyen besorolású, az illetékes erdőgazdaságtól, nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól tudhatjuk meg. Tájékozódásunkban a NÉBIH erdőtérképe is segítségünkre lehet.

Üzleti célú felhasználásra minden esetben be kell szereznünk a megfelelő engedélyeket. Állami erdő esetén az illetékes erdészettől, magánterület esetén pedig a tulajdonostól kaphatunk előzetes hozzájárulást. Jelölési kötelezettség is tartozik az árusításhoz: a címkén a származási országot, illetve a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét is fel kell tüntetni.

Így előzd meg a büntetést

Az engedélyek beszerzése mellett a medvehagyma üzleti célú felhasználása esetén adózási kötelezettségünk is van. A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. Az így létrejött üzletről a felvásárló egy-egy példányban vételi jegyet állít ki, feltüntetve rajta az eladó adatait. Ezen kívül a magánszemélyt más adó- és bevallási kötelezettség, adminisztráció nem terheli a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban. Ezek elmulasztása esetén a NAV maximum 200 ezer forintos büntetést szabhat ki – derült ki a Pénzcentrum cikkéből.

Népi csodaszer

A vadfokhagymaként vagy boszorkányhagymaként is ismert medvehagyma nevét valóban a mackók ihlették. Régi megfigyelések alapján a téli álomból felébredő medvék igen sok medvehagymát tömtek magukba valószínűleg az emésztésük serkentésére, de a növény vitaminforrásként is népszerű.

Számos pozitív hatása van, amit a népi gyógyászatban is régóta használnak. Méregtelenítésre és emésztési zavarokra is remek ellenszer, de az étvágyat is fokozza, regenerálja a májat, az epét, a gyomrot, erősíti az immunrendszert, csillapítja a lázat, enyhíti a vérzést, emellett köptető és vízhajtó hatása is van. Egyes kutatások szerint pedig a koleszterin- és vércukorszintet is csökkenti, továbbá antibiotikus hatását is kimutatták.

Óvatosan a szedéssel

Fontos megjegyeznünk, hogy a medvehagyma könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, mind a kettő erősen mérgező. A legegyszerűbb eljárás a boszorkányhagyma azonosítására az, ha megdörzsöljük a leveleit. Ha ezután fokhagymaillatot érzünk, akkor biztonságosan leszedhetjük. A két mérgező növénynek nincs ilyen illata. A levelek is segíthetnek az azonosításban: a medvehagymáé maximum 4 centiméter széles, a gyöngyvirágé minimum 6 centi, míg a kikericsé hosszúkásabb, lándzsa alakú.

The Conversation

Ne hagyd ki!