Orbán Viktor jelentette be a közrádióban, hogy legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. Számoltunk egy kicsit.

A kormányfő a szokásos pénteki rádióinterjújában a döntést azzal indokolta, fontosnak tartja, hogy a nyugdíjasok után a fiatalok is kapjanak egy komoly lehetőséget. Hozzátette, az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt. A lépés a miniszterelnök számításai szerint 130-150 milliárd forintba kerül a költségvetésnek, ennyivel csökken az oda befolyó személyi jövedelemadó összege.

Számoljunk!

Magyarországon a bruttó átlagfizetés a statisztikai hivatal adatai szerint tavaly októberben 397 400 forint volt, 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A személyi jövedelemadó kulcsa tavalyhoz képest nem változott, 15 százalék. Vagyis ha valaki az általános szabályok szerint adózik a fizetéséből, minden bruttó 100 ezer forintból 15 ezer forintot fizet be az államkasszába személyi jövedelemadóként.

Ha a 400 ezres bruttó átlagfizetéssel számolunk (mindig leírjuk, hogy a statisztikai hivatal a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél dolgozók fizetését veszi figyelembe a számításkor), havi 60 ezer forint marad a zsebedben.

Legyünk realisták, számoljunk azzal, hogy 25 éven aluli fiatalként 200 bruttóért dolgozol. Ebben az esetben 30 ezerrel emelkedik a nettód.

Ennyien járhatnak jól

A statisztikai hivatalnál mindenre lehet adatot találni, csak keresni kell. Némi kutakodás után megtaláltuk, hogy a tavaly, a harmadik negyedévben megközelítőleg 280 ezer, 25 év alatti foglalkoztatottat tartottak nyilván a hivatalos kimutatásokban. Vagyis ennyien járnak jól a kormányfő által bejelentett intézkedéssel.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!