Jövőre több pénz maradhat a 25 éven aluliak fizetési borítékjában
Orbán Viktor jelentette be a közrádióban, hogy legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. Számoltunk egy kicsit.

A kormányfő a szokásos pénteki rádióinterjújában a döntést azzal indokolta, fontosnak tartja, hogy a nyugdíjasok után a fiatalok is kapjanak egy komoly lehetőséget. Hozzátette, az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt. A lépés a miniszterelnök számításai szerint 130-150 milliárd forintba kerül a költségvetésnek, ennyivel csökken az oda befolyó személyi jövedelemadó összege.

Számoljunk!

Magyarországon a bruttó átlagfizetés a statisztikai hivatal adatai szerint tavaly októberben 397 400 forint volt, 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A személyi jövedelemadó kulcsa tavalyhoz képest nem változott, 15 százalék. Vagyis ha valaki az általános szabályok szerint adózik a fizetéséből, minden bruttó 100 ezer forintból 15 ezer forintot fizet be az államkasszába személyi jövedelemadóként.

Ha a 400 ezres bruttó átlagfizetéssel számolunk (mindig leírjuk, hogy a statisztikai hivatal a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél dolgozók fizetését veszi figyelembe a számításkor), havi 60 ezer forint marad a zsebedben.

Legyünk realisták, számoljunk azzal, hogy 25 éven aluli fiatalként 200 bruttóért dolgozol. Ebben az esetben 30 ezerrel emelkedik a nettód.

Ennyien járhatnak jól

A statisztikai hivatalnál mindenre lehet adatot találni, csak keresni kell. Némi kutakodás után megtaláltuk, hogy a tavaly, a harmadik negyedévben megközelítőleg 280 ezer, 25 év alatti foglalkoztatottat tartottak nyilván a hivatalos kimutatásokban. Vagyis ennyien járnak jól a kormányfő által bejelentett intézkedéssel.


Ne hagyd ki!