Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.


Kilőtt a gazdaság

A gazdaság teljesítménye meghaladja a járvány előtti szintet, ez az EU-s tagállamok többségében erre még várni kell. A miniszterelnök szerint a kormány gazdaságélénkítő intézkedései működnek, így idén elérhetjük az 5,5 százalékos növekedést is. Orbán hozzátette, a kormány teljesítette azt a vállalását, hogy ahány állást a járvány elvesz, annyit létrehoznak. Mint mondta, még soha nem dolgoztak annyian a rendszerváltás óta, mint most, a gazdaságvédelmi intézkedések 270 ezer munkahelyet mentettek meg.

A legfontosabb intézkedések

  • 2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelők szülőknek a 2021-ben befizetett szja-t. Ennek felső határa a 2021-es átlagbér éves adótartalma lesz.
  • Adóvisszatérítést kapnak a gyereket nevelő vállalkozók is, az ekho szerint adózók és a katások is. Utóbbiak az általuk fizetett átalányadó negyedét kapják vissza. Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.
  • A nyugdíjasok ebben az évben újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt, de lesz nyugdíjprémium is, melynek várható összege meghaladja az 50 ezer forintot.
  • 2022 februárjában folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését.
  • 2022 elején hathavi fegyverpénzt fognak kifizetni a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos esküt tett tagjainak.
  • 2022. január elsejétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok szja-mentességét.
  • Folynak a tárgyalások a 200 ezres minimálbérről, jó esély van a megállapodásra.
  • A nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet adnak a nyugdíjaknak, az alacsony munkát terhelő adóknak és a családtámogatásoknak.

(Cikkünk pontokba szedett része az mfor.hu listája alapján készült)


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Ismét hiány lehet WC-papírból? Most nem a járvány miatt

Az alapanyaghiány a papíripart is elérte. Emiatt egyes szalvéták már hiányoznak a boltok polcairól, illetve akadhat gond a WC-papírral is. A szektort a járvány, illetve a műanyag termékek tiltása bolygatta fel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shuttersstock

Már az agrárium is pesszimista: bajban lenne az ágazat?

Míg a gabonatermesztők soha nem látott jó árakon tudják értékesíteni terményeiket, és ezért bizakodva tekintenek előre, addig az állattenyésztési piac egyes szereplőinél jóval nagyobb pesszimizmust tapasztaltak az idei harmadik negyedévben a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői. Az agrárágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index öt negyedéves emelkedés után kismértékben csökkent.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!