Két kéz egymásnak ad egy szupertöltőt és egy elektromos autót kék háttérben
Fotó: Pixabay

15 perc: Nálunk is kapható lesz a villanyautók szupertöltője

Az elektromos autótöltőkre specializálódott svájci ABB vállalat új terméke pillanatok alatt feltölti a villanyautókat. Nagy érdeklődés övezi a szupertöltőt, amely hamarosan egész Európában elérhető lesz.


Felvillanyozó teljesítmény

A svájci ABB vállalat 2010-ben lépett be az e-mobilitási piacra. Az elmúlt 11 évben 88 piacon több mint 460 ezer elektromos autótöltőt értékesített. A cég forgalma tavaly meghaladta a 220 millió dollárt (nagyjából 68,5 milliárd forint). Az ABB most egy új, egyedi terméket dobott piacra, amely forradalmasíthatja az elektromobilitási üzletágat, ugyanis a Terra 360 jelenleg a világ leggyorsabb moduláris autótöltője.

Villámgyorsan, egyenesen a tőzsdére

A vállalat tájékoztatása szerint a Terra 360 15 perc alatt bármilyen elektromos autót teljesen feltölt, ráadásul egyszerre négy autó is töltető az állomásról. Jó hírünk van azoknak is, akik annyira elfoglaltak, hogy még 15 percet sem tudnak várni. Az új Terra 100 kilométeres hatótávolságot képes biztosítani egy cirka háromperces töltéssel.

Az ABB év végén kezdi az eszköz értékesítését, egyelőre csak Európa-szerte, de 2022-ben az USA-ban, Latin-Amerikában és az ázsiai csendes-óceáni térségben is elérhető lesz.

A vállalat kifejezetten eredményesen teljesít, éppen ezért a vezetőség elérkezettnek látta az időt egy tőzsdei részvénykibocsátásra (IPO). Az ABB vezérigazgatója, Bjorn Rosengren júliusban azt mondta, hogy az elektromos járművek töltési üzletágának nyilvános bevezetésére vonatkozó befektetői anyagok az idei negyedik negyedévben készülnek el, az IPO pedig 2022 elején megvalósulhat. A Reuters értesülései szerint a részvénykibocsátással a vállalat értéke meghaladhatja a hárommilliárd dollárt (933 milliárd forint).

A cég elsősorban az elektromos töltési üzletágra fókuszál, de tervei között szoftver- és hardvercégek felvásárlása is szerepel, így piaci értéke az előzetes becsléseket is túlszárnyalhatja.

Töltőhelyzet Magyarországon

Hazánkban és világszerte is elképesztő gyorsasággal bővülnek a közösségi töltőpontok, ami kifejezetten előnyös, ha nincs lehetőség otthon vagy a munkahelyen feltölteni az akkumulátort. 2020 közepén átléptük az 1 millió töltőpontot a világban, Európában csaknem 300.000 töltőpont van, amit Brüsszel szeretne 1 millióra növelni néhány éven belül (jó hír az ABB-nek). Hazánkban korábban szinte csak Budapesten és a nagyobb városokban lehetett e-autót tölteni, de már több töltési lehetőség kínálkozik a kisebb lélekszámú településeken is. Természetesen vannak forgalmasabb töltési csomópontok, de nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy átlagosan akár egy vagy több órát kell várni autónk töltésére. Ma már a fejlesztéseknek és a különböző útvonaltervező applikációknak köszönhetően akadálytalanul eljuthatunk egy közepes hatótávolságot (200-300km) biztosító hibrid és elektromos autóval az ország bármely pontjára. Emellett Magyarországon évek óta jogszabály írja elő, hogy például bevásárlóközpontoknak, hipermarketeknek meghatározott számú parkolóhelyenként e-töltőállomást kell létesíteniük. A jogszabálymódosításoknak köszönhetően pedig, amelyek lehetővé tették a fizetős töltési szolgáltatás elindítását, egyre több nyilvános töltőoszlopot telepítenek országszerte, amelyek száma közel 1400-ra emelkedett.

Ne hagyd ki!