Egy autót tankolnak.
Fotó: Shutterstock

Dízelesek, figyelem! – Korlátozza az AdBlue tankolását a Mol

A dízeles autók által használt AdBlue adalékanyag eladásának korlátozását jelentette be a Mol, az utóbbi napokban tapasztalható tömeges felvásárlási hullám miatt ugyanis ugrásszerűen nőtt a termék iránti kereslet.


10-20-szorosára ugrott a kereslet

Az egész Európában tapasztalható gázáremelkedés miatt átmenetileg hiánycikk lett az AdBlue, de a Molhoz, mint forgalmazóhoz továbbra is annyi érkezik belőle a gyártóktól, amennyivel normál kereslet esetén biztosítani tudja az ellátást.

Az elmúlt napokban azonban 10-20-szorosára nőtt a lakossági kereslet: elindult egy tömeges, részben nyerészkedési célú felvásárlás, amely felborította a magyar piacot és időszakos hiányt okozott

– olvasható a Mol közleményében. A társaság ezért vásárlási korlátozásokat vezetett be az ellátásbiztonság garantálása érdekében.

Max 50 liter tankolható

A Mol az alábbi vásárlási limiteket vezette be:

  • egy tranzakción belül 1 db kannás terméket lehet vásárolni,
  • a pisztolyos AdBlue tankolás esetén pedig maximum 50 liter az egy alkalommal kiadható mennyiség.

A közfeladatot ellátó szerveknek, a mentőknek, a tűzoltóságnak és a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül biztosítja a Mol az adalékanyagot.

A Sonline tegnap írt arról, hogy több somogyi benzinkúton már elfogyott az AdBlue.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy az AdBlue hiánya azért jelent problémát, mert a modernebb, minimum Euro ötös környezetvédelmi besorolással rendelkező dízelmotoros járművek használhatatlanná válhatnak a szintetikus folyadék hiányában. Az autók jellemzően 1500 kilométeres tartaléknál jelzik a folyadék fogyását.

Ne hagyd ki!