Az autósok sokat nyertek a benzinárstoppal
Fotó: Shutterstock

Kiszámolták, tízmilliárdokat nyernek az autósok a benzinárstoppal

A benzinár novemberi maximalizálása óta 22,4 milliárd forintot spóroltak az autósok - mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a köztévének az intézmény friss kutatására hivatkozva.


A nehéz helyzetbe került benzinkutasokról nem esett szó

Hortay Olivér hozzátette, hogy becsléseik szerint május közepéig további 44 milliárd forint megtakarításra számíthatnak a fogyasztók. Arra a felvetésre, hogy adócsökkentéssel is lehetne mérsékelni a benzinárakat, a szakértő azt mondta, az adócsökkentést a kereskedők gyakran "lenyelik", így az a végfogyasztói árakba nem vagy csak korlátozottan épül be, utána pedig már nincs további mozgástere a kormányzatnak.

Hortay Olivér szólt arról is, hogy a Századvég március elsején "rezsikonferenciát" szervez, amelyen közérthető módon mutatják be a rezsicsökkentés magyar modelljét és eredményeit. Az interjúból az nem derült ki, hogy mennyi hazai benzinkút működését, fennmaradását veszélyezteti az árstop. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy számos töltőállomáson korlátozták az egyszerre tankolható üzemanyag-mennyiséget, hogy mérsékeljék a veszteséget.

Marad a benzinárstop, de a kormány tárgyal a kis kutakkal

László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)államtitkára, a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal egyeztetett a kialakult helyzetről, megoldást keresve. Az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány - ahogy eddig is - a magyar családok oldalán áll, ezért vezették be a benzinárstopot, a kamatstopot, az élelmiszerárstopot és tartják fenn a rezsicsökkentést - fogalmazott a találkozó után az államtitkár.

A kormány ugyanakkor nyitott arra, hogy megismerje a kisvállalkozások szempontjait, ezért tartottak egyeztetést hétfő délelőtt a VOSZ és a legtöbb, minden méretű településen kis benzinkutakat működtető Mobil Petrollal. Előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben.


Ne hagyd ki!