A harmadával bővült egy év alatt a hazai traktorpiac
Fotó: Shutterstock

Elhúztak a traktorok a személyautók mellett

Magyarországon tavaly 4536 új traktort helyeztek forgalomba, 36 százalékkal többet 2021-hez képest - közölte az Agroinform.hu. Új személygépjárművekből viszont kevesebb fogyott.


A mezőgazdasági portál összesítése alapján az eladások 2022 minden hónapjában felülmúlták az előző év azonos időszakának forgalmát. Az új mezőgazdasági pótkocsik forgalomba helyezése is nőtt, az 1711 darabos értékesítés éves összevetésben 11,7 százalékos emelkedést jelent - írták a datahouse.hu és az agroinform.hu adataira hivatkozva.

Az összesítés részben a beszerzéseket támogató pályázati lehetőségekkel magyarázza a forgalombővülést. Hozzájárult ugyanakkor az emelkedéshez a termények drágulása is, hiszen ennek köszönhetően előre hozhatták a gépvásárlásaikat azok a növénytermesztők, akiknek a bevételét nem vitte el a rendkívüli aszály - tették hozzá. Az agroinform.hu úgy látja, hogy a tavalyi beszerzéseknek köszönhetően javult a gépesítettség műszaki színvonala. A magyar mezőgazdaság ennek köszönhetően ismét közeledni tudott a nyugat-európai országok szintjéhez.

Magyarországon 2022-ben 111 524 darab új személygépjárművet helyeztek forgalomba, 8,5 százalékkal kevesebbet 2021-hez képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). A nagyhaszonjárműveknél és a motorkerékpároknál, valamint az elektromos és a hibrid autóknál viszont bővült a piac.

Jelentős csökkenés volt a kishaszonjárművek piacán, ahol az előző évinél 23,2 százalékkal kevesebb, 17 652 modellt regisztráltak 2022-ben. A tájékoztatás szerint tavaly 4709 tisztán elektromos személyautót helyeztek forgalomba, 9,2 százalékkal többet, mint a megelőző évben, a 2022-ben forgalomba állított plug-in hibrid személyautók száma 4876 volt, 15,1 százalékkal több 2021-hez képest. Összefoglalójában az egyesület rámutatott arra, hogy az elektromos autók száma bár gyors ütemben növekszik, 2022 végére a várhatónál jelentősen kevesebbet helyeztek forgalomba, így összességében a regisztrált új autók mindössze 4 százaléka tisztán elektromos, és hasonló arányt képviselnek a tölthető hibrid modellek.

Az MGE közleménye szerint a nagyhaszonjárművek piaca 2022-ben jelentős, 27,5 százalékos növekedést hozott egy év alatt. A közúti nehéz pótkocsi értékesítési trendje, ha sokkal lassabban is, de követte a nagyhaszonjármű piac alakulását, 2022-ben 3356 közúti pótkocsit helyeztek forgalomba 10,5 százalékkal többet 2021-hez képest.

Az autóbuszok piaca tavaly egész évben gyengélkedett, 2022-ben 691 autóbuszt helyeztek forgalomba, 31,7 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Az egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy az új autóbuszok iránti alacsony szintű kereslet jelentős probléma, ugyanis a személyszállítás további és gyors megújítása biztonsági és környezetvédelmi okból sürgető igény.

A motorkerékpár piac 2022-ben is bővült, ami köszönhető volt a pandémia visszaszorulásának, illetve a tudatos, költséghatékonyabb közlekedés előtérbe kerülésének. A növekedés lendületét a gyártók kiszolgálási kapacitásának ingadozása némileg visszafogta, de így is 12,9 százalékos emelkedést ért el a piac.


Ne hagyd ki!