Fej-fej mellett halad a második és a harmadik helyezett
Fotó: Shutterstock

Itt a lista a világ legnépszerűbb navigációs alkalmazásairól

Három navigációs alkalmazás hódít világszerte. A második és a harmadik helyezett között különösen nagy a verseny. Mutatjuk, mely autós térképappok uralják jelenleg a nemzetközi piacot.


A Google ül a trónon a navigációs alkalmazások piacán

Egyre szorosabb a verseny a navigációs alkalmazások piacán, azonban továbbra is a Google Maps-et használják a legtöbben a világon. Például az Egyesült Állomokban is, ahol kiugró népszerűségnek örvendenek az iPhone-ok. Pedig azokon a készülékeken ott kell legyen az Apple Maps is.

A MarketWatch kutatása alapján a válaszadóik 70 százaléka használja a Google Maps-et az autózáskor. A második legnépszerűbb navigációs app a szintén Google tulajdonában lévő Waze, melyet a megkérdezettek 27 százaléka alkalmaz. A harmadik helyen pedig kevéssel lemaradva (25 százalék) az Apple alkalmazása áll (a három érték több mint 100 százalék, tehát sokan lehetnek, akik több navigációs alkalmazást is használnak – a szerk.)

A PCWorld megjegyzi, ezen alkalmazások népszerűségének a kulcsa az olyan kiegészítő, tájékoztató funkciókban rejlhet, amelyek menet közben figyelmeztetik a sofőröket az esetleges balesetekre, traffipaxokre vagy útlezárásokra.

GPS nélküli bluetooth-os navigációt tesz lehetővé a Google Térkép új funkciója

A Google Maps (Google Térkép) egy új funkciójáról mi is beszámoltunk korábban. A Waze 2016-ban készítette el a Waze Beacont. Ez egy meglehetősen kicsi Bluetooth-készülék, amely az alagutakba telepített infrastruktúrára támaszkodva helyettesíti a műholdakat. A technológiát azóta a világ számos nagyvárosában alkalmazzák.

Ugyan a Waze a Google tulajdonában van, eddig a Google Térkép felhasználói nem élvezhették a technológia előnyeit. Egészen mostanáig. A techóriás bejelentette, hamarosan az androidos felhasználók is használhatják a szolgáltatást.

A funkció alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Engedélyezni a Beállítások Navigációs beállítások Vezetési beállítások menüpontban a Bluetoothos alagútjelzők opció bekapcsolásával lehetséges az alkalmazás legfrissebb verziójában. Persze a szolgáltatáshoz az is kell, hogy az adott alagútban fel legyen szerelve a Waze készüléke.

Autókba is bekerülhet a Google Chrome webböngésző 

Egyébként hamarosan több újítással találkozhatnak az autósok a Google fejlesztéseit is használó járművekben – jelentette be a technológiai óriásvállalat. Például számítani lehet rá, hogy a Chrome webböngésző is alapból bele lesz építve egyes autókba. A böngészőhöz pedig hozzá lesz kapcsolva a felhasználó Google-fiókjához és a telefonjához is.

A Chrome először egyes Polestar és Volvo modellekben kerülhet bele. Azonban a Google várakozása szerint később több autómárka is átveheti a megoldást.

Emellett bővítik az Android Autóval szerelt járművek képességeit is. Például a Google Térkép meg fogja tudni állapítani a jármű akkumulátorának töltöttségi szintjét, valamint a kocsi hatótávját. Ezek a funkciók legelőször a Ford Mustang Mach-E és az F-150 Lightning modellekbe érkezhetnek.

Emellett egyes androidos telefonok egyik alkalmazásával nyithatóvá válnak kocsiajtók is a jövőben. Elsőként Volvo, majd Nissan, Lincoln és Ford modellekhez érkezhez az újítás.

Ne hagyd ki!