Egy amerikai, egy román, egy japán és egy francia autó a listán
Fotó: Shutterstock

Ezek a legkeresettebb autók manapság Európában

Amerikai villanyautó vitte a prímet az európai piacokon a friss adatok szerint az utóbbi időben. Emellett egy román, egy japán és egy francia autótípust is kiemelkedő mennyiségben vásároltak a kontinensen.


Amerikai autómárka Európa csúcsán

A legfrissebb adatok szerint 19 144 darabot értékesítettek a Tesla legújabb elektromos modelljéből, az Y-ból Európában novemberben, így ez volt a kontinens legnépszerűbb új személyautója az adott hónapban. A HVG megjegyzi, hogy Magyaroroszágon 24,5 millió forint az alapára a 455–533 kilométeres hatótávú villanyautónak.

Az amerikai autó után a Dacia Sandero fogyott a legjobban az adott időszakban. Összesen 18 746-ot adtak el a román autótípusból. A 65 lóerős alapmodell itthoni indulóára 5,65 millió forint.

A harmadik helyen a Toyota Yaris végzett 17 309 ezer eladással. A 2021-es Év Autójának megválasztott japán kisautó 72 lóerős alapmodelljének a minimumára 7,25 millió forint.

Ha 2022 első 11 hónapját összességében nézzük Európában, akkor a legnagyobb számban (193 743 eladott jármű) értékesített újautó nem az említett három közül kerül ki. Januártól novemberig a Peugeot 208 vitte a prímet. A francia kisautó 75 lóerős alapmotorral 7,27 millió forintnál kezdődik hazánkban.

Búcsút inthetünk a Mitsubishi Space Starnak?

Az említett adatokból látszik, hogy több kisautó is igen népszerű Európában. Azonban vannak olyan modellek, amelyek forgalmazását beszüntethetik a gyártók a kontinensen. Egy új Mitsubishi Space Star induló ára valamivel 4,4 millió forint felett van manapság, amivel az egyik, ha nem a legolcsóbb kisautó Magyarországon. Azonban Japánban beszüntették az ott Mirage néven forgalmazott autó gyártását.

A szakértők szerint nem váratlan a gyártás leállítása, hiszen egy tíz éves, műszakilag és formailag (klasszikus ferdehátú) elavult modellről van szó.

Egyelőre nincs hír az autó európai sorsáról, viszont egy másik nyomós oka is lehet annak, hogy eltűnjön az öreg kontinens autószalonjaiból is a Space Star. A Mitsubishi 2020-ban úgy döntött, kivonul az Óvilág piacáról, bár később változtattak az álláspontjukon. A jövőben a Renault-csoport egyes termékeinek kissé módosított változatait forgalmazzák Európában. Ezt az új generációt képviseli a Mitsubishi ASX, amely a Renault Captur-höz áll igen közel.

Leáll a Ford Fiesta gyártása is

Emellett nem gyárt több Fiesta modellt a Ford a németországi Kölnben az idén nyártól. A tervezettnél egy évvel korábban fejezik be az ismert városi autó gyártását.

A Fiesta az amerikai autógyártó egyik legnépszerűbb modellje volt. Európában 1976-ban mutatták be az autót, azonban mára visszaesett az értékesítése. A vásárlók a márkán belül inkább a kis crossoverre, például a Pumára váltanak. Ezt bizonyítják a Dataforce adatai is, melyek szerint Fiestából tavaly az első nyolc hónapban valamivel több mint 39 ezer darab fogyott a kontinensen, amíg Pumából nagyjából 92 ezer. A Ford összesen hét teljesen elektromos autó bevezetését tervezi Európában. Ezek közül az egyik a Puma zéró emissziós változata lesz, amely Romániában készülhet.

Azonban Kölnben elindul egy új, Volkswagen-alapú, teljesen elektromos crossover gyártása. Éves szinten 200 ezer darab készülhet belőle. A kocsi alá a Volkswagen ID.4 alapja kerülhet.

Ne hagyd ki!