Holnap rekordszintre nő a gázolaj literenkénti átlagára, míg a benziné beállítja az eddigi csúcsot a holtankoljak.hu információi szerint. Az emelkedést főként az okozza, hogy az utóbbi időszakban drágult a kőolaj, az északi-tengeri Brent hordónkénti ára hároméves csúcsra emelkedett.


Kilenc forinttal nő a dízel ára

Szerdától ismét nő az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. A holtankoljak.hu információi szerint a benzin esetében 4, míg a gázolaj esetében 9 forinttal emelkedik a literenkénti átlagár. Ennek megfelelően az átlagárak így alakulnak holnaptól:

  • 95-ös benzin: 459 Ft/liter
  • Gázolaj: 470 Ft/liter

A gázolajnál az új átlagár történelmi csúcsot jelent, míg a benzinnél beállítja az eddigi rekordot, ugyanis szeptember 17-én már elérte a 459 forintos szintet.

Hároméves csúcson a Brent ára

Az áremelkedést a forint dollárral szembeni gyengülése mellett főként az okozza, hogy az utóbbi hetekben növekedett a kőolaj ára. Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 80 dollár fölé, hároméves csúcsra nőtt. A WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 76 dollár fölé ugrott, ami az év eleje óta a legmagasabb szint.

Az áremelkedést hajtja, hogy az USA-ban a nyersolajkészlet nagysága 2018 októbere óta nem látott szintre esett vissza, emellett a keresleti várakozások is egyre jobbak a növekedési kilátások miatt. A Goldman Sachs emiatt az év végére vonatkozó árcélját 90 dollárra emelte a Brent esetében.

Ennyi adót fizetünk az üzemanyagok árában

Jelenleg a benzin jövedéki adója 120 forintot tesz ki literenként, míg a gázolaj jövedéki adója 110,35 forint.

Ha a kőolaj világpiaci ára tartósan 50 dollárra vagy alá csökkenne, akkor a benzin jövedéki adómértéke literenkénti 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal emelkedne. 50 dollár feletti olajár esetében nincs ez a pluszteher.

További adótétel az üzemanyag árában a kőolaj-készletezési díj, amelynek az utóbbi években 1,4-3,3 Ft/liter körül mozgott az értéke. Emellett adótételként rakódik a benzin és a gázolaj árára a 27 százalékos áfa is.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!