Mától maximált áron tankolhatunk 95-ös benzint vagy gázolajat
Fotó: Shutterstock

Mától 480 forint a 95-ös benzin és a gázolaj, lecsap a kormány a trükközőkre

Az autósok örülhetnek, a benzinkutak üzemeltetői szívhatják a fogukat. Az utóbbiak számára nincs kibúvó, akkor is a rögzített maximum áron kell adniuk ezt a két alapüzemanyagot, ha ezzel veszteséget termelnek. A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet értelmében keményen megbüntetik azokat az üzemeltetőket, akik kiskapukat keresnének.


A döntés és a következmények

A kormány a múlt héten, csütörtökön döntött arról, hogy első körben három hónapra befagyasztja a 95-ös benzin és a gázolaj árát a töltőállomásokon. Az intézkedés eredményeit folyamatosan nyomon követik, hatályát szükség esetén meghosszabbítják.

A benzin átlagára vasárnapig 506, a gázolajé pedig 512 forint volt, így a literenként árcsökkenés 26 és 32 forint. Ez 50 liter benzinnél 1300, a gázolajnál pedig 1600 forint.

A részletes szabályok, amelyeket a hétvégén közzétett kormányrendeletben rögzítettek, szigorúak.

Záródnak a kiskapuk

  • Ha az adott kúton a rendelet hatálybalépését megelőző három hónapban forgalmazták a hatósági áras körbe sorolt termékeket, akkor kötelesek ezeket továbbra is árulni.
  • Ha a benzinkúton a hatósági árassá tett termékekből nem értékesítettek három hónappal ezelőtt sem, akkor a prémium üzemanyagot is 480 forintos áron kell biztosítaniuk.
  • Ha azérintett üzemanyagot nem tudják biztosítani 7 napon belül nyitvatartási időben összesen 48 órán keresztül, akkor üzemszünetet kell hirdetni, vagyis be kell zárni a kutat. Ha van shop a töltőállomáson, az sem működhet.
  • Az üzemeltető a szokásosnál rövidebb nyitvatartási időt nem alkalmazhat.
  • A NAV első alkalommal 100 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a szabályok megsértőire, második bírság esetén megtilthatja az üzemeltető összes kútjának üzemeltetését 1 naptól fél évig terjedő időszakra.
  • Ha egy benzinkutat bezárnak vagy bezáratnak, a kormány kijelölhet másik üzemeltetőt a folyamatos ellátás biztosítására.


Ne hagyd ki!