A kormány hétfőtől rögzítette a legjobban fogyó üzemanyagok árát
Fotó: Shutterstock

Ez már túl sok volt, a kormány hétfőtől befagyasztja az üzemanyagárakat

A kormány 480 forintban rögzíti a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát, jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.


A döntés és az indoklás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány tanulmányozta a benzinárakat, amelyek nálunk még mindig az alacsonyabbak közé tartoznak a kontinensen, alig van pár ország, ahol drágább az üzemanyag, mint nálunk. A rögzített benzinárat most azért vezetik be, mert az infláció nagyban függ tőle.

A hír hatására beszakadt a Mol jegyzése, 6,35 százalékos is volt a vissazesés. A délelőtti órákban a Mol volt a tőzsde legforgalmasabb papírja.

A benzin átlagára október 25-én lépte át az 500 forintos lélektani határt, a dízelnél már október 11-től lehetett 500 forint fölött tankolni. Az olaj világpiaci ára hét éve nem volt ilyen magas.

A kormány közösségi oldalán ez a tájékoztatás jelent meg

Az üzemanyagok ára az EU tagállamaiban

A benzinnél jelentősek a különbségek, a legmagasabb ár, a holland például majdnem a duplája a legalacsonyabbnak, a bolgárnak. A dízelnél is jelentősek az eltérések: a svéd ár csaknem kétszerese a bolgárénak. IDE kattintva találsz két összehasonlító táblázatot.


Ne hagyd ki!