Egy autót tankolnak.
Fotó:123RF

Új árcsúcs a kutaknál – Te mikor tennéd le a kocsit?

Holnap ismét új történelmi csúcsra emelkedik a benzin és a gázolaj ára a kutakon. Sok autósnál eljött az a pont, amikor megfontolja, hogy kocsiba üljön-e.


Új rekord

Szerdán ismét emelkedik az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. A holtankoljak.hu információi szerint a benzin literenkénti átlagára 8 forinttal, míg a gázolajé 6 forinttal nő. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 473 Ft/liter
  • Gázolaj: 484 Ft/liter

Ezzel a benzin és a dízel literenkénti átlagára új történelmi csúcsra nő.

Emelkedő olajárak

A drágulást főként az olajár emelkedése okozza. Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára jelenleg 82 dollár környékén található, amire mintegy három éve nem volt példa.

A WTI amerikai könnyűolajfajta ára jelenleg a 78 dolláros szint felett áll, ahol 2014 novemberében járt legutóbb.

Sokan igyekeznek visszafogni az autózást

A magyar autósok kétharmada már most is megérzi a bankszámláján, ha tankol és igyekszik érdemben csökkenteni az autóhasználatát – derül ki a Pulzus Kutató felméréséből, amelyet a Napi.hu megbízásából készített.

A felmérés szerint az autósok több mint ötöde 600 forintnál gondolja át autózási szokásait, 8 százalék 800 forintnál, 3 százalék pedig 1000 forintnál. 12 százalékuknak teljesen mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, ki fogja fizetni. Az év elején még ennél többen, 16 százaléknyi arányban gondolták ugyanezt.

Februárban is beszámoltunk a Pulzus Kutató akkori felméréséről. Akkor arra a kérdésre, hol van az a pont, amikor érdemben csökkentenék az autóhasználatukat, az autósok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ezt már 450 forintos benzin- vagy gázolajárnál megtenné. 21 százalékuk pedig 500 forintos, 9 százalékuk 600 forintos, 7 százalékuk pedig 1000 forintos literenkénti árnál gondolná át, miként közlekedik. Érdemes megjegyezni, hogy akkor a benzin átlagára 404, míg a gázolajé 421 forint volt.

Jön a 600 forintos benzinár?

A napokban írtunk arról, hogy a Hold Alapkezelő blogján (Holdblog) megjelent elemzés szerint ismét eljöhet a 100 dolláros olajár korszaka. Az olajpiaci folyamatokat látva, nagyobb eséllyel további és akár igen markáns olajár-emelkedés is jöhet. Pár éves távon ez a hazai kutakon akár az 500-600 forintos sávba is repítheti az üzemanyagok árát.

Ne hagyd ki!