Kijött a rendelet az árstopos tankolás új szabályairól
Fotó: Shutterstock

Kijött a rendelet az árstopos tankolás új szabályairól

A Magyar Közlönyben közzétették a részletszabályokat, amelyek az üzemeltetőknek egyebek között azt is előírják, hogy két nyelven, angolul és magyarul is tájékoztatniuk kell a benzinkutakon vásárlókat az árakról, a feltételekről. Árstopos üzemanyagot magyar rendszámú gépkocsiba lehet vásárolni. A magyar honosságot nem egyértelmű helyzetekben okirattal kell igazolni.


A kutasoknak egyfelől az útról is jól láthatóan kell kommunikálniuk a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat. Ez utóbbit nagy méretű számokkal kell feltüntetni.

Ezzel szemben a kútoszlop kijelzőjén, tehát ott, ahol a tankolást végezzük, nem ez fog megjelenni, hanem a piaci ár.

A rendelet arra is kitér, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie „a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál”. A tájékoztatást angol és magyar nyelven kell kiírni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.

Ha a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű, akkor a rendelet szerint kezdeményezheti „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”. Aki ezt nem tudja igazolni, az a piaci árat fogja fizetni.

A rendelet azt is kimondja, hogy ha valaki nem tud hatósági áras terméket értékesíteni, akkor neki nem kell ellenőriznie a magyar honosságot.

Nem tudni ugyanakkor, hogy mi lesz például a kismotorokkal és robogókkal, amiknek nincs rendszámuk, és hogy esetükben mi alapján dönt majd a kútkezelő, jegyzi meg a hvg.hu.


Ne hagyd ki!