Kevesebb időt töltöttek tavaly dugókban az autósok Budapesten, mint a járvány előtt
Fotó: Getty Images Hungary

Öt napot ült a dugóban tavaly egy átlagos fővárosi autós

Az autónavigációs eszközöket gyártó TomTom a korábbi évekhez hasonlóan összegyűjtötte, milyen változások voltak tavaly a világ négyszáz nagyvárosa, köztük Budapest közúti közlekedésében.


  A járvány előtt rosszabb volt

2020-hoz képest nőtt a magyar főváros útjain a torlódás, de nem érte el a járvány előtti, 2019-es szintet. A GPS-es adatok szerint az átlagos utazási idő napi 2 perccel lett több. Az átlagos torlódási szint átlagosan 30 százalék volt, ami azt jelenti, hogy az utazási idők átlagosan 30 százalékkal voltak hosszabbak, mint torlódásmentes alaphelyzetben.

A csúcs

A legzsúfoltabb nap október 6-ára, szerdára esett, ekkor 53 százalékos torlódási szintet mértek egész Budapestre vetítve. Az előző esztendőben egy fővárosi autós 121 órát, azaz 5 napot és 1 órát töltött dugóban az év során, ami 1 nappal és 7 órával kevesebb, mint 2019-ben.

A hétköznapi csúcsok a fővárosban átlagosan reggel 7-től 9-ig, valamint délután 4-től 6-ig tartanak – kivéve pénteken, amikor délelőtt 10-20 százalékkal kisebb dugó, délután pedig korábban, 2-kor kezdődik és elhúzódik 5-ig.


Ne hagyd ki!