Hamarosan Európában is elérhető a modell
Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerül a Tesla nagy riválisának kis villanyautója

Szinte eltűntek a villanyautók kínálatából a kisautók. Ezért is nagy figyelem övezi a BYD Európában is hamarosan megjelenő kis e-autóját a Dolphint. Mutatjuk, milyen árról fog indulni a modell az öreg kontinensen.


A kisautók piacán is jelen van a BYD

A világ vezető villanyautó-gyártója - egyben a Tesla legnagyobb riválisa - a kínai BYD. Olyan befektetők állnak az autógyár mögött, mint a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway. Az ázsiai gyártó abban is különleges, hogy kisebb villanyautókkal is jelen van a piacon.

Az utóbbi időben szinte teljesen eltűntek a fenntartható, takarékos és megfizethető kisautók a villanyautó-piacról. Az Autószektor ezt leginkább azzal magyarázza, hogy elektromos hajtással jellemzően nem profitábilis árulni azokat.

Emiatt is jelentős figyelem övezi a BYD Dolphint. A teljesen elektromos hajtású kisautót hamarosan Európában is be fogja vezetni a gyártója 29 990 eurós, azaz nagyjából 11 millió forintos alapáron. 44,9 és 60,4 kWh-s akkumulátorokkal lesz kapható. Előbbivel a hatótávja nagyjából 340 km lehet, az utóbbival pedig 426 kilométer egyetlen töltéssel. Ráadásul akár 88 kW-tal is tölthet.

A megjelenése azért is lényeges az európai piacokon, mert a helyi autógyártók valószínűleg kénytelenek lesznek hozzá igazítani az áraikat. Igaz, kis villanyautóval Európában csupán a Stellantist van jelen az e-208-assal és a Corsa-e-vel, valamint a Honda az e-vel. Továbbá a jövőben érkezhet a Volkswagen ID.2, bár arról egyelőre nem sok információ ismert.

Ezek a legnépszerűbb villanyautó-modellek

Az új, tisztán elektromos autók eladásainak a száma növekedett Európában az elmúlt években. 2023 első negyedévben a teljes újautópiac 13,4 százalékát fedték le. A legkelendőbb e-autó pedig a Tesla Model Y-ja volt a január elejétől március végéig tartó időszakban a kontinensen. Az amerikai gyártó arra is büszke lehet, hogy az eladásai az teljes villanyautópiac 22 százalékát tették ki. Azonban egy európai autógyártó is igen meghatározó a szektorban. De soroljuk az első negyedév legkeresettebb villanyutóit Európában:

1. Tesla Model Y: A belső tere tágas, de minimalista. Praktikus autó, amely kényelmesen szállít négy felnőttet, valamint meglehetősen nagynak mondható a 854 literes csomagtere is. Magyarországon a kezdőára 20 millió forint környékén alakul.

2. Tesla Model 3: A hivatalos hatótávolsága az akkumulátor kiválasztásától függően akár 580 km is lehet. A legkisebb és legolcsóbb Tesla. Hazánkban 17,8 millió felett kérnek érte újonnan.

3. Volkswagen ID.3: Az első a Volkswagen következő generációs elektromos autóinak ID-jelzésű családjában. Magyarországon nagyjából 17 milliónál indul a szalonokban.

4. Volkswagen ID.4: Okos és kényelmes crossover. Itthon újonnan 21,3 millió körül kezdődik az ára.

5. Dacia Spring: A Dacia első 100 százalékban elektromos autója, és Európa egyik legolcsóbb villanyautója. Magyarországon 9,3 millió felett kezdődik az árazása.

Ne hagyd ki!