Dugó torlódás statisztika

Évi két napot dugóban tölt egy budapesti autós

Egy forgalmi adatelemző cég közzétette éves jelentését a világ legzsúfoltabb városairól. New York vezet, ahol az autósok évi 101 órát töltenek dugóban, míg Budapesten 47 órát.


Az Intrix jelentése szerint a világ legzsúfoltabb városa autózás tekintetében New York, ahol az emberek évente átlagosan 101 órát töltenek dugókban. A második helyen London áll 99 órával, majd Párizs következik 97 órával, és Mexikóváros 96 órával.

Nettó két napot elvesznek a pesti dugók

Budapest viszonylag hátul van (72. hely), nálunk „csak” 47 órát, azaz szűk két napot veszítettek 2023-ban a dugók miatt a járművezetők, ami 2022-vel összevetve 3 százalékos növekedés, 2019-hez képest viszont 18 százalékos csökkenés.

A dugók és torlódások világszerte növekedtek 2023-ban: az elemzésben részt vett 947 város 78 százalékánál nőtt, 19 százalékánál csökkent, 3 százalékánál pedig nem változott a torlódások mértéke 2022-höz képest. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Németországban a forgalmi torlódások szintje elérte a COVID-19 járvány előtti mértéket.

M1, M3, M7: innen jönnek az ingázók

A kutatás során az ingázási távolságokat is mérték, ami az Egyesült Államokban 12 kilométer, Németországban közel 15 kilométer. Budapestről konkrét adat nem áll rendelkezésre, de térképek alapján megállapítható, hogy a legnagyobb forgalom az M7-es, M1-es és M3-as autópályákon van a főváros közelében. Tavaly Martonvásártól, Zsámbéktól és Gödöllőtől volt jelentős a forgalom. A reggeli és délutáni csúcsidőben az átlagsebesség 35 km/óra volt, míg csúcsidőn kívül 53 km/óra. A belvárosban tavaly az átlagsebesség 24 km/óra volt - írja a Vezess.hu.

Ne hagyd ki!