Az Apple a Tasla nyomávba ered, e-autót tervez piacra dobni néhány éven belül
Fotó: Sukrita Rungroj / Shutterstock.com

Mutatjuk fotókon az Apple nagy tervét, amivel a Tesla nyomába eredne

Utoljára egy éve adott ki hivatalos közleményt az Apple arról, hogy autót fejleszte. Az elmúlt időszakban az autóipar neves szakértői is csatlakoztak a cég csapatához, ami annak a jele, hogy a fejlesztés jól halad. Az Apple nagy dobása bizonyára formabontó, önvezető és nagy hatótávolságú elektromos autó lesz.


Nagy a titkolózás

Rengeteg a találgatás, de vannak azért kiszivárgó információk az Apple-autó projektjéről. A Reuters forrásai szerint 2024-re dobja piacra a cég az autót, de a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo úgy véli, hogy legkorábban 2025-ben vagy még később mutatják csak be az Apple-autót, írja a drivemagazin.eu.

A szoftverfejlesztő cég bebiztosítja magát: a tervezésben már tapasztalt autógyártó cégre támaszkodik, de még nem tudni, melyik autócég lesz a befutó. A Hyundai-jal például hosszasan tárgyaltak, de arról nem adtak ki közleményt, hogy szerződést kötöttek volna, valószínűleg, nem csak a dél-koreai vállalattal próbálnak egyezkedni.

Hét éve indult a projekt, de leállt

Az Apple 2014 óta dolgozik egy elektromos autón, rengeteg tanulmány készült a projekthez – nagyjából 1000 szakértő bevonásával indult a munka, de mivel a cégben folyamatosan dúlnak a belső viszályok, többször is voltak vezetői cserék, az Apple-autó projekt lelassult, sőt 2016-ban olyan hírek szivárogtak ki, hogy a terv a fiók mélyére került. Aztán 2020 decemberében kiderült, hogy folytatódik a fejlesztés.

Ahogy mindig, az Apple most is korszakalkotó újdonságot akar piacra dobni, ebben is ők akarnak lenni a legjobbak, legkorszerűbbek na és persze a dizájn sem lesz másodrangú – ehhez az kell, hogy egy olyan biztonságos, elektromos önvezető autót fejlesszenek ki, amelynek a hatótávolsága sokkal hosszabb, mint az eddig a piacon elérhető többi elektromos autóé. A cég vezető AI-mérnöke (mesterséges intelligencia), John Giannandrea áll a projekt élén, és az Apple Watch kitalálója és fejlesztője, Kevin Lynch is csatlakozott hozzá. A chipek és a processzorok terén a jól megszokott és továbbfejlesztett Apple-termékekre támaszkodnak, csak az eddiginél nagyobb teljesítményre kell törekedniük.

Találgatás helyett néhány fotó

Nincs még egy olyan cég a világon, amelyik ennyire titkolná és védené az új termékei dizájnját, de a Vanarama dizájn cég megálmodta, hogy az eddigi hírek alapján milyen lesz a pedál és normális kormány nélküli önvezető autó. Egyértelmű, hogy az Apple-autó a Teslát akarja lekörözni. Mutatunk néhány fotót a Vanaramától.

Az Apple e-aut\u00f3ja

Fotó: Vanarama.com

Az Apple e-autója

Fotó: Vanarama.com

Az Apple e-aut\u00f3ja

Fotó: Vanarama.com

Az Apple e-autója

Fotó: Vanarama.com

Az Apple e-aut\u00f3ja

Fotó: Vanarama.com


Ne hagyd ki!