Nissan logo közelről egy piros autón
Fotó: unsplash

Hangszertokban menekült a vezér, film készül az esetről

2020 elején óriási botrány robbant ki, mikor kiderült, hogy az egykori autóipari guru Carlos Ghosn egy hangszertokba rejtőzve szökött meg a japán háziőrizetből. A topmenedzser életéről és bukásáról most francia minisorozat készül.


​Megváltóból vádlott

Több évtizeden át autóipari guruként tisztelte a világ a brazil születésű Carlos Ghosn-t. Olyan üzleti sikereket ért el a Renault, a Nissan és a Mitsubishi autógyárak vezetőjeként, amiről a legtöbb topmenedzser álmodni sem mer. Nem is csoda, hogy szinte rocksztárként ünnepelték és megváltóként tekintettek rá szinte mindenhol a világon. Aztán, ahogy az már lenni szokott, a nagy sikernek hirtelen vége szakadt. Ghosn fejébe szállt a dicsőség és a vádak szerint az általa irányított cégek vagyonát a sajátjaként kezelte. Mások szerint ellentmondást nem tűrő, már-már diktatórikus vezetési stílusa, vagy a japán autógyártókkal kapcsolatos tervei szúrták a tulajdonosok szemét. A lényeg azonban az, hogy Japánban váratlanul eljárást indítottak ellene. A börtönt is csak remek ügyvédeinek köszönhetően úszta meg, végül házi őrizetben várta a tárgyalását.

​James Bond beájulna

Közismert tény, hogy Japánban ha valakit őrizetbe vesznek, akkor az majdnem biztosan börtönbe kerül. Pontosan tudhatta ezt a japán állampolgársággal is rendelkező Ghosn, aki ezt természetesen nem kívánta megvárni. Mozgósította üzleti és egyéb kapcsolatait, amelyek nem hagyták cserben és egészen parádés, kémfilmekbe illő szökési tervet eszeltek ki. A házi őrizetben, tehát felügyelet alatt „unatkozó" Ghosn engedélyt kért, hogy házi koncerttel üthesse agyon az időt. A lakására érkező zenekar az előadás után annak rendje módja szerint távozott. Ám azt senki sem sejtette, hogy az egyik hangszertokban maga az egykori vezérigazgató lapul. E trükk segítségével Ghosn repülőgéppel elhagyta az országot és Libanonba menekült, amelynek természetesen nincs kiadatási egyezménye Japánnal.

​Film a szökésről

Az egész sztori olyan, mint egy kémfilmben – juthat eszébe a hírről az olvasóknak. Pontosan ezt gondolják francia filmesek is, akik elhatározták, hogy 6 részes minisorozatot forgatnak Carlos Ghosn életéről és szökéséről The Fugitive címmel. A sorozat alapjául Régis Arnaud és Yann Rousseau 2020-ban, azonos címen kiadott könyve szolgál, a forgatókönyvet Stéphane Osmont jegyzi, a rendező Frédéric Jardin lesz. Carlos Ghosn megformálója Francois Cluzet lezs, akit az Életrevalók című nagy sikerű filmből ismerhet a közönség. "Thrillert készítünk a műfaj minden jellemzőjével. Valódi pénzügyi és politikai thrillert" – ígéri a rendező.


Ne hagyd ki!