Ismét leállhat az autóipar?
Fotó: Shutterstock

Betett az abroncsgyártóknak a háború, az orosz korom hiánya

A korom nélkülözhetetlen az olyan gumitermékek gyártásához, mint például az gumiabroncsok. Az európai autóipari beszállítóknak jelentős nehézséggel kell szembenézniük amiatt, hogy az általuk forgalmazott korom jelentős része Oroszországból származik, az orosz ellátási lánc viszont úgy tűnik, hogy megszűnt.


Új hiánycikk a korom az autóiparban

Termelési korlátozásokra figyelmeztet a német gumiipar, miután kimarad az Oroszországból származó koromszállítás az orosz-ukrán háború miatt bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt. A koromnak ugyanis nélkülözhetetlen a szerepe egyebek mellett a gumiabroncsok, tömlők és tömítések gyártásában – írja a Német Gumiipari Szövetségre (WDK) hivatkozva az mno.hu.

„A korom nélkülözhetetlen anyag a termelésünkhöz, és ennek az anyagnak több mint egyharmada Oroszországból származik”

– idézi Boris Engelhardtot, a WDK vezérigazgatóját a portál.

Csak azt európai piaccal számolhatnak

Az orosz koromszállítmányok elmaradnak, anélkül pedig az európai kapacitások nem képesek fedezni a kontinens igényeit. Távolabbi piacokról sem tudják az öreg kontinens cégei beszerezni az anyagot, egyik oldalról a rövid határidők, másikról pedig a szállítási kapacitások szűkössége miatt. A WDK szerint ráadásul egyébként sem lennének képesek a gumiipari vállalatok a hiány miatt megemelkedő költségeiket a vásárlókra hárítani.

Olaszországban és Franciaországban az iparág már leállították a termelést, és hamarosan Németország következhet a sorban.

Más veszély is fenyegeti az iparágat

A cikk továbbá említést tesz arról, hogy a háború miatt több európai autógyártó maradt alkatrészek, alapanyagok nélkül. Oroszországban ráadásul a termelésüket felfüggesztő nyugati vállalatokat az orosz államosítás réme fenyegeti. Ezen a téren érintett lehet a Volkswagen, a Mercedes-Benz, valamint a Continental is.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint ezek a vállalatok sorsukra hagyták az orosz kollektíváikat, ezért a kormány feltehetően kezdeményezheti a cégek csődjét, majd azok államosítását annak érdekében, hogy az alkalmazottak ne kerüljenek az utcára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban arra figyelmeztetett, hogy a nyugati vállalatok vagyonelkobzása idővel Oroszország és az anyacégek számára is negatív hatásokkal járna.


Ne hagyd ki!