Idén januárban az egy évvel korábbihoz képest 23,3 százalékkal, 9893 darabra esett vissza a használt autók behozatala.

Nem gurul az import

Jó időszak szokott lenni az év első hónapja a külföldről származó használt autók behozatalával foglalkozók számára, hiszen az import ilyenkor általában 12-13 ezer darab körül alakul. 2021. azonban rosszul indult ebből a szempontból, hiszen

csaknem negyedével esett a behozatal

– áll a JóAutók.hu elemzésében. Különösen fájó ez annak tükrében, hogy mint arról korábban írtunk, hogy 2020 egészét nézve is csökkent valamelyest a forgalom.

Mi lehet a gond?

A visszaesés oka egyrészt az, hogy szeptember óta a határzár miatt magánforgalomban nem lehet autókat behozni. Másrészt viszont

a honosítási szabályok idős autók forgalomba helyezésére vonatkozó szigorítása sem kedvez az importnak.

Az új szabályok szerint a behozott autónak uniós típusigazolással vagy az autón elhelyezett típustáblával kell rendelkeznie, a hat évnél idősebb és a 160 ezer kilométernél többet futott autóknak pedig külön környezetvédelmi vizsgát kell tenniük.

Mit hozhat 2021?

Tavaly körülbelül 130 ezer külföldi eredetű használt autó talált gazdára Magyarországon. Ez a szám idén is elérhető, ha legkésőbb az év közepére megszűnnek a korlátozások. Sok jót erre a félévre nem lehet várni a használtautó piacon, mert az új autók iránti érdeklődés is lanyha volt januárban: 12 százalékkal kevesebb, 8867 új autó talált ugyanis gazdára. Emiatt

a belföldi eredetű használtautó kínálat is mérséklődhet, ami az import lassulásával együtt rövid távon áremelkedéssel járhat.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!