használt autók
Fotó: Shutterstock

Nem várt fordulat a használtautó-piacon – kezdhetünk reménykedni?

A vásárlók egyre olcsóbban juthatnak új autókhoz, ez a tendencia pedig idővel a használtautó-piacra is pozitív hatással lehet, írja az Infostart. A hasznaltauto.hu márkamenedzsere, Lőcsei Dániel azt is hozzátette: az árak várható csökkenésével hosszú távon jócskán megfiatalodhat a magyar autóállomány.


Lőcsei szerint folyamatosan emelkedik a hazai piacon megvásárolható személyautók átlagéletkora, ez pedig leginkább annak tudható be, hogy 2022-ben jelentősen megdrágultak a használt autók. Emiatt az autóvásárlók túlnyomó többsége azóta kénytelen megfizethetőbb, következésképp idősebb modelleket keresni.

Ez a tendencia azonban úgy tűnik, visszaszorulóban van: 2023 vége óta ismét valamivel olcsóbban vásárolhatunk használt autókat.

A Használtautón beállított keresési preferenciák alapján jelenleg a vásárlók a tíz éves autók iránt érdeklődnek a leginkább, a telefonos kérdőívek tanulsága szerint viszont a tizennyolc éves használt járművek a legkeresettebbek. Persze, ahogy arra Lőcsei is rámutatott, ez a trend évről évre változik. 2022-ben még a tizenhat éves autók álltak a toplista élén, 2023-ban már a tizenhét éves kocsik voltak a legkeresettebbek – idén pedig tizennyolcra nőtt ez a szám.

Korántsem biztos viszont, hogy továbbra is egyre öregebb autókban kell gondolkodniuk a magyar vásárlóknak. Az újautó-árak ugyanis 2023 végére elkezdtek mérséklődni – ez pedig idővel a használtautó-piacra is kihathat.

Emiatt komolyabb árcsökkenésre számíthatnak a potenciális vevők, aminek következtében hamarosan megfiatalodhat a hazai autópark. Ez különösen jó hír annak fényében, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében csaknem tizenhat év volt.

Ha az új autók árai csökkenni kezdenek, a tendenciát általában később leköveti a használt piac is, így az érdeklődők reménykedhetnek abban, hogy olcsóbban vásárolhatnak használt autókat

– összegezte Lőcsei.

Ne hagyd ki!