A hszanáltautók piaca is lefékezett
Fiotó: Shutterstock

A használtautók piaca is rálépett a fékre

Októberben idei mélypontjára került az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma: a Datahouse friss adatai szerint 9624 autó érkezett a határon túlról, ami több mint 20 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 12 040 darabtól.


Az év első öt hónapjában a behozatali számok még rendre jóval a tavalyi értékek felett álltak, júniustól azonban fordulat történt és október végére az idei előny teljesen elolvadt.

Az év első felében az aktív használtautó-import részben az alkatrészhiánytól szenvedő újautó-piacról átáramló keresletnek volt köszönhető – mon dtaHalász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Azóta azonban ez a beszerzési forrás is jelentősen beszűkült. Az új autók hiánya miatt a nyugati piacokon is jelentősen drágultak az elérhető használt járművek, amelyeket ráadásul a magyar vásárlók számára a 400 forint feletti euróárfolyam is tovább drágít.

Ugyanakkor a következő hónapok problémáját jelenleg nem a kínálati, hanem a keresleti oldalon látni. A kereskedők a romló feltételek ellenére is képesek behozni autókat, ám a megélhetési és rezsiköltségek egyelőre kiszámíthatatlan mértékű emelkedése miatt csökkent az érdeklődők száma. A piac újbóli élénkülésére jövő tavaszig vélhetően várni kell, ezért immár az is esélytelennek látszik, hogy az év egészében a behozott használt autók száma eléri a tavalyi 132 ezres szintet.

Ne hagyd ki!