Januártól nem büntethetnek a rendőrök, ha igazoltáskor az autósnál nincs jogsi és forgalmi
Fotó Shutterstock

Jövőre már nem büntetik, ha nincs nálad a jogsi, a forgalmi

Egy korábbi törvénymódosítás miatt könnyebülhetnek meg az autósok, akiknek 2023. január 1-től nem kell bírságtól tartaniuk, ha nem tudják felmutatni jogosítványukat vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek, írja a Telex.


Bár a közúti ellenőrzést végző rendőröknek eddig is mérlegelési joguk volt, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is továbbengedhették azokat az autósokat, akik kérésre nem adták át járművük forgalmi engedélyét vagy a jogosítványukat, az okmányok otthon felejtése szabálysértés. Ezért most még 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat, és legfeljebb 150 ezer forintot fizet az érintett, ha szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítása a jövő év elejétől teljesen új helyzetet teremt. 2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a fenti két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek. A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Az ORFK a lapnak azt válaszolta, hogy a rendőrök évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő többfunkciós kéziszámítógéppel. Vagyis a törvénymódosítás tulajdonképpen csak követi az informatikai fejlesztéseket.

Néhány kattintással kideríthetik, hogy érvényes-e egy magyar rendszámú gépjármű műszaki vizsgája, van-e rajta kötelező biztosítás, nem körözik-e, esetleg nem vonták-e ki korábban a forgalomból. A változás érdekes mellékterméke, hogy aki nem a saját, vagy az általa üzemben tartott autó volánja mögött ül, annak sem kell külön készülnie az új helyzetre, ugyanis régóta nem kötelező úgynevezett kölcsönadási szerződést kötni az autó tulajdonossal, vagy üzembentartójával. Ilyen megállapodás azért érdemes mégis kötni, mert az autóval okozott biztosítási káreseménnyel, illetve közlekedési szabálysértéssel kapcsolatos felelősség utólagos tisztázásához ad kézzelfogható bizonyítékot.


Az ellenőrzéshez használt készülékkel a rendőrök meg tudják nézni az igazoltatott vezető személyi adatait is, illetve, hogy van-e érvényes jogosítványa az adott járműkategóriára, valamint nem tiltották-e el a vezetéstől.

Azokban az esetekben, amikor valakinek a helyszínen elvennék a jogosítványát, ezt januártól csak akkor fogják megtenni, ha az illető átadja azt, de bárhogy is dönt, vezetési jogosultságát egyszerűen felfüggesztik az állami rendszerben. Mindez hasonlóan alakul akkor is, ha egy autót a rendőr von ki a forgalomból.


Ne hagyd ki!